Hrvatska
StoryEditor

Koronavirus i dalje ruši svjetska, ali i hrvatsko tržište kapitala  

06. Ožujak 2020.
Piše:
Vlatko Kesegić,
FIMA Vrijednosnice

Koronavirus je i dalje glavna tema u svijetu. Osim zbrajanja novozaraženih i umrlih, u fokus se sve više stavljaju negativne posljedice za svjetsko gospodarstvo. S obzirom na mnoštvo nepoznanica prilikom kvantificiranja potencijalnih gubitaka, ulagatelji na burzama požurili su rasprodati dionice pa je S&P 500 indeks potonuo do zone korekcije (pad 10 posto od zadnjeg vrha) najbrže u povijesti. 

S&P 500 indeks je zadnji put svoj vrhunac zabilježio 19. veljače kad je indeks iznosio 3.386 bodova. Od tada, u svega sedam trgovinskih dana, potonuo je do razine od 2.954 boda. Cijene dionica na Wall Streetu su u međuvremenu vratile dio gubitaka. Ipak, izrazito volatilna svakodnevna trgovina i iznenadna intervencija američke središnje banke Fed s rezanjem ključnih kamatnih stopa za 50 baznih poena ne ulijeva povjerenje da je najgore prošlo.

Gore spomenuti razlozi motiv su i ulagateljima za prodaju na Zagrebačkoj burzi čiji je vodeći indeks Crobex, od ključnog 19. veljače kad je počela korekcija cijena na američkim tržištima, izgubio 7,9 posto. Navedeni pad je na razini S&P 500 indeksa koji u trenutku pisanja teksta bilježi pad od 7,6 posto, ali je trenutno najveći među usporedivim dioničkim indeksima regionalnih tržišta. Naime, rasprodaja domaćih dionica koja je prvo bila pod utjecajem negativnog sentimenta s inozemnih tržišta, ubrzala se prvim potvrđenim slučajevima COVID-19 virusa u susjednoj Italiji 21. veljače, te na kraju i prvim slučajem zaraze u Hrvatskoj 25. veljače. Time su ulagatelji gotovo u potpunosti odlučili ignorirati poslovne rezultate domaćih kompanija koji su se počeli objavljivati upravo krajem veljače. 

Na grafikonu u nastavku prikazano je kretanje prinosa hrvatskog Crobexa uspoređenog s prinosima rumunjskog BET-a, slovenskog SBITOP-a, bugarskog Sofixa te američkog S&P 500 indeksa u spomenutom razdoblju.

Osim što se razlozi intenzivnije osjetljivosti domaćeg tržišta pronalaze u većoj izloženosti hrvatskog gospodarstva prema turizmu, koji je među prvima na udaru uslijed govora o zatvaranju granica i ograničavanja turističkih putovanja u svijetu, slabija likvidnost tržišta svakako je 'pomogla' stvaranju panike, pa su se rasprodavale dionice iz svih sektora. U tablici u nastavku vidljivo je da od 19. veljače niti jedna sastavnica indeksa Crobex nije izbjegla platiti cijenu koronavirusa.

U samom vrhu gubitnika nalaze se dionice Optima telekoma (OPTE) i Đuro-Đaković holdinga (DDJH) čije su cijene premašile gubitke veće od 20 posto. Osim što su navedene dionice bile pod pritiskom sveukupnog negativnog sentimenta, nervoza oko skorog dovršetka tendera prodaje dionica Optime od strane HT-a i Zagrebačke banke, te od ranije poznatih poteškoća u poslovanju Đure Đakovića, svakako nisu pomogle da izostane konkretna podrška kupaca na ovim izdavateljima. Zanimljivo je da je pri vrhu tablice i dionica Ericsson Nikola Tesla, kompanije, koja je nažalost od nedavno poznata i po svom zaposleniku koji je bio prvi zabilježeni slučaj osobe zaražene koronavirusom u Hrvatskoj.

Panika na financijskim tržištima dovela je do nastavka pada prinosa obveznica čije su cijene skočile uslijed bijega investitora prema sigurnijim oblicima ulaganja kao i zbog interventnih rezanja kamatnih stopa od strane središnjih banka. S obzirom na trenutne tržišne cijene dionica, investitorima će se nadolazeći dividendni prinosi možda učiniti i atraktivnijima nego kada smo nedavno pisali o tome, što možete vidjeti OVDJE

19. travanj 2024 17:16