Hrvatska
StoryEditor

Krenula je i TREĆA FAZA popuštanja epidemioloških mjera

11. Svibanj 2020.
Treća faza popuštanja mjera

Dugo priželjkivana treća faza popuštanja mjera koje su zbog epidemije koronavirusa građane poprilično izolirale i 'zaustavile život' napokon je stigla. Osim što će se moći popiti kavica u omiljenom kafiću, od danas se može i 'šopingirati' po trgovačkim centrima, naravno, uz strogo pridržavanje svih osnovnih epidemioloških mjera - fizičke distance i pojačane higijene. 

Ali to nije sve. Ukinuta je zabrana privremenog napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH. To znači da za putovanje u drugi grad ili općinu više ne trebate e-propusnice. Ovo ne vrijedi za otok Brač, na kojem te mjere - zbog izbijanja žarišta bolesti COVID-19 na otoku - i dalje vrijede.

S radom kreću i osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda, posebni razredni odjeli za rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi te vrtići. Što se pak visokog obrazovanja tiče, omogućeno je održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama.

Omogućava se okupljanje na jednom mjestu do 40 osoba, umjesto do pet, a osim trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata s radom ponovo kreću i nacionalni parkovi i parkovi prirode. Umjetnici i djelatnici u kulturi mogu krenuti sa svojim probama, pojedinačno i u manjim skupinama. Također, omogućava se i međugradski cestovni i željeznički promet.

U ovoj fazi, ali s malim odmakom, mogu se otvoriti sva vježbališta i teretane i to od 13. svibnja, dok će kupanje u bazenima pričekati do 18. svibnja.

Sve preporuke za rad navedenih djelatnosti tijekom epidemije koronavirusa mogu se pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

24. travanj 2024 22:03