Hrvatska
StoryEditor

Kritičari ekspanzivne monetarne politike smatraju da FED „dogecoinizira“ američki dolar

17. Lipanj 2021.
foto Shutterstock

Inflacija je na najvišoj razini od 2008. godine. Iako predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell vjeruje da će  se smiriti, priznao je da bi se mogla zadržati na sadašnjim razinama ili čak porasti.

- Kako se ponovno otvaranje nastavlja, promjene u potražnji mogu biti velike i brze. I uska grla, poteškoće pri zapošljavanju i druga ograničenja, mogla bi nastaviti ograničavati brzinu prilagodbe ponude, povećavajući mogućnost da inflacija bude veća i upornija nego što očekujemo - rekao je Powell na tiskovnoj konferenciji nakon dvodnevnog sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište  (FOMC).

Cijena bitcoina ostala je uglavnom nepromijenjena unatoč vijestima, jer inflacija već može biti uključena u cijenu imovine koju mnogi vide kao hedge od tog fenomena. Naime, već nekoliko mjeseci poznato je da je inflacija u porastu. Indeks potrošačkih cijena (CPI) u SAD-u, u travnju je pokazao najveći postotni rast u posljednjih 13 godina.

Federalne rezerve, zadužene za kontrolu opskrbe novcem, ciljale su dugoročnu stopu inflacije od 2 posto. Dok inflacija smanjuje kupovnu moć dolara, dio teoretski može pomoći u poticanju zaposlenosti, barem kratkoročno. 

Ali nakon dugog pada ispod ciljanih 2 posto, inflacija je sada znatno iznad te oznake. Potrošačke cijene u svibnju 2021. godine veće su za 5 posto, za razliku od svibnja 2020. Stoga će FED možda morati povećati kamatne stope kako bi smirio inflaciju. Trinaest od 18 dužnosnika sada očekuje povećanje kratkoročnih kamatnih stopa prije kraja 2023.

Zagovornici bitcoina općenito oprezno promatraju, ako ne i na preziran način, odluke FED-a. S  ukupnim brojem bitcoina ograničenim na 21 milijun, bitcoin je praktički deflacijski tip imovine i teoretski bi se kupovna moć trebala povećavati kako se usvajanje širi.

U nastupu na konferenciji bitcoin 2021 u Miamiju ranije ovog mjeseca, kongresmen Warren Davidson i senatorica Cynthia Lummis kritizirali su ekspanzivnu monetarnu politiku središnje banke. Kako bi spriječila recesiju tijekom pandemije koronavirusa, FED je stvorio i „upumpao“ nekoliko bilijuna dolara u američko gospodarstvo.

- FED u osnovi „dogecoinizira“ američki dolar - rekao je Davidson, pozivajući se na dogecoinovu nelimitiranu i obilnu ponudu.

- Inflacija je porasla i u velikoj mjeri odražavajući prolazne čimbenike. Ukupni financijski uvjeti ostaju prilagodljivi - navodi se u priopćenju iz FOMC-a.

26. travanj 2024 21:11