Hrvatska
StoryEditor

Kružna ekonomija otvorila bi tisuće radnih mjesta u Zagrebu

10. Prosinac 2019.

Jedan od vodećih stručnjaka za kružnu ekonomiju Björgvin Sævarsson održao je u ponedjeljak predavanje na temu 'Kružna ekonomija od ideje do implementacije - primjena za Hrvatsku na temelju američkog iskustva' na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Osnivač i direktor tvrtke Yorth objasnio je da njegova konzultantska tvrtka koristi vlastitu metriku za procjenu neke ekonomije u kontekstu kružne ekonomije, dizajnira rješenja za te ekonomije i educira o njenoj važnosti i načinu funkcioniranja. Umjesto fokusa na mjere za zaštitu okoliša, Yorth gleda cjelinu koja obuhvaća ekonomske, društvene i ekološke mjere i učinke kako bi sveobuhvatnim rješenjem u sva tri područja bila postignuta ne samo održivost, što je početna pozicija, nego obnavljanje okoliša i društva u njemu.

U središtu tog koncepta je percepcija otpada kao materijala koji neprekidno kruži unutar zatvorenog sustava, umjesto da ga se odlaže ili spaljuje. Svaki otpad zapravo je sirovina određene kvalitete koju se može ponovo upotrijebiti na način koji ne donosi samo koristi okolišu, nego i zajednici kroz društvene i ekonomske napretke (zdravlje, sigurnost, radna mjesta, smanjenje siromaštva…). Njegova tvrtka pomaže odgovoriti na osnovna pitanja od toga gdje i kako početi, preko onoga što treba napraviti, do realizacije zacrtanog plana, uz konačni cilj stvaranja zatvorenog integriranog sustava koji zadovoljava sve potrebe neke zajednice i donosi poboljšanja u cjelini, ne samo na jednom području (ekonomska, ekološka i društvena).

Zagrebu Sævarsson za početak nudi integrirano postrojenje u kojem bi se otpadne vode, kanalizaciju i smeće pretvaralo u korisne nove proizvode poput struje, grijanja, hlađenja, optičkih vlakana, ali i niza tržišno iskoristivih proizvoda poput gnojiva, recikliranih materijala, organske hrane itd. Konačni cilj pretvaranja Zagreba u kružnu ekonomiju bilo bi stvaranje sustava koji obuhvaća bolje komunalne usluge, uređeni prostor za življenje, novu infrastrukturu, povećanu pokretnost, razvijenu zajednicu i industrijsku simbiozu. Ovaj bi dugoročni projekt u niz faza gradu donio tisuće novih poslova, a realizacija bi trajala od tri do pet godina, procjenjuje Sævarsson.

19. travanj 2024 09:43