Hrvatska
StoryEditor

Ksenija Vrbanić: Sreća je što smo sve investicije završili i otplatili u prošloj godini

23. Prosinac 2020.
KSENIJA VRBANIĆfoto Dražen Lapić

Koronakriza i lockdown uvelike su pogodili tekstilnu i modnu idustriju jer su prilikom prvog lockdowna trgovine odjećom u većini zemalja bile zatvorene, prodaja je stala, a narudžbe novih kolekcija drastično su smanjene. Što zbog zatvorenih trgovina, što zbog rastuće neizvjestnosti ili rada od kuće mnogi su odustali od kupnje odjeće za 2020. godinu, a to se uvelike odrazilo na pad narudžbi i prihode proizvođača. 

Ksenija Vrbanić, vlasnica i glavna izvršna direktorica modnog brenda Xenia Design, (XD) - čija tvrtka ima sjedište u Čakovcu, surađuje sa brojnim kooperantima i izvozi u 28 zemalja svijeta na četiri kontinenta - kaže da je početak krize bio iznimno stresan i dramatičan.

- Cijelu proizvodnju isplanirali smo unaprijed, na temelju narudžbi koje smo dobili od inozemnih kupaca. No, morali smo samoinicijativno smanjiti količine jer kupci nisu odmah reagirali, budući da nitko nije očekivao ovakav razvoj događaja. Iako imamo rezervirane termine i kapacitete kod kooperanata i o tim poslovima ovisi i njihova profitabilnost, uspjeli smo cijelu situaciju izbalansirati na način da ne povrijedimo kooperante te da im osiguramo dovoljnu količinu proizvodnje od koje mogu opstati – prisjeća se Vrbanić.

A nakon tog prvotnog šoka, polako su počele pristizati potvrde narudžbi za kolekciju jesen-zima 2020., ali je njihov pad iznosio 20 posto, što i nije bilo toliko strašno kako se na početku činilo. Međutim, veći su problemi nastali za kolekciju proljeće-ljeto 2021. budući da su svi sajmovi otkazani, a narudžbe i ugovaranja prebačena na digitalnu, B2B platformu. Agenti diljem svijeta radili su online i na taj način predstavljali kolekcije kupcima, a ishod svega toga, kao i novog vala pandemije, bio je pad narudžbi za oko 40 posto.

- Distribucija kolekcije za proljeće-ljeto iduće godine je krenula, no dodatnu neisvjesnost nam prestavlja pogoršana epidemiološka situacija u Velikoj Britaniji i Brexit, jer nam je britansko tržište prilično veliko i važno. Svaki dan pratimo stanje na svim inozemnim tržištima na kojima smo prisutni i ti se rezultati iz dana u dan mijenjaju, jer se gospodarske aktivnosti ponovno smanjuju, zbog novog vala pandemije i lockdowna. To predstavlja veliki stres jer je teško bilo što planirati, a Hrvatsko tržište je najviše palo, između 40 i 50 posto – ističe Vrbanić.

Iako su odmah po izbijanju pandemije korona virusa u Xenia Designu izdali Home Work kolekciju, koja je bila odlično prihvaćena, to ne može nadomjestiti pad narudžbi i prihoda.

- Sreća je što smo sve investicije završili i otplatili u prošloj godini, tako da nam četrdeset postotni pad koji će se vidjeti u bilanci na kraju godine, neće značajno destabilizirati poslovanje – napominje vlasnica XD-a.

Na pitanje kako procjenjuje da će se kriza odraziti na modnu industriju u budućnosti, jer većina razmišlja da im odjeća više neće ni trebati ili da će im trebati u manjoj količini, Vrbanić odgovara da vjeruje da će se situcaija okončanjem pandemije vratiti u normalu, budući da je kupnja odjeće više od obične kupnje, ona je stanovita psihološka potpora ljudima, jer vraća samopouzdanje i samosvijest, zadovoljstvo, a i drugima pokazuje da držimo do sebe i da imamo određeni status koji svojim odijevanjem možemo potvrditi.

- To je nešto što se teško može nadomjestiti bilo čime drugime, stoga mislim da će ljudi teško odustati od modnog izričaja kojeg njeguju i modnog izražavanja – smatra naša renomirana dizajnerica. Cijeli kreativni tim Xenia Designa svjestan je da ne smiju kreativno pasti ni za dlaku, dapače, kolekcija jesen-zima 2021. mora biti puno kreativnija, inovativnija i atraktivnija nego bilo koja do sada, kako narudžbe ne bi dodatno podbacile.

Iako su prisutni na tristotinjak prodajnih mjesta diljem svijeta u Hrvatskoj je ovih dana otvoren još jedan XD prodajni prostor, i to u Opatiji, u koju se vraćaju nakon dvadeset godina.

- Svjesna sam da je otvaranje novog prodajnog prostora, u periodu kad je otežano poslovanje segmenta prodaje, hrabra odluka - kaže Vrbanić i dodaje da su se na to odlučili jer se nakon dugo vremena ukazala prilika za otvaranjem novog prostora, upravo u Opatiji. Vrbanić smatra da sa odlukom nije pogriješila, jer je prodaja u opatijskom butiku dobro krenula, a tamošnje tržište ima potencijala.

- Nismo si postavili previše ambiciozne ciljeve, jer sa ovim prostorom računamo na korist na duge staze. Pandemija će proći i nastavit ćemo živjeti normalno, a u tu normalu spada i moda i lijepo odijevanje, stoga se nadam da ćemo uskoro proraditi u punom kapacitetu – vjeruje vlasnica i CEO brenda Xenia Design, o čijem su specifičnom modnom izričaju ovisne žene diljem svijeta, jer uz funkcionalnu i estetsku notu, to je odjeća koja ne podliježe modnim trendovima, pa je nosiva dugi niz godina.

 

28. travanj 2024 00:57