Hrvatska
StoryEditor

[INFOGRAFIKA] Lani u Hrvatsku uloženo pola milijarde eura u komercijalne nekretnine. Ova godina bit će još bolja! 

10. Veljača 2020.
Piše:
piše Antonija Knežević
[email protected]

Gotovo pola milijarde eura, točnije 482 milijuna uloženo je lani u komercijalne nekretnine u Hrvatskoj. U tim ulaganjima prednjačili su stranci koji su investirali 337 milijuna eura, a najagilniji su bili Austrijanci na koje se odnosi gotovo polovica svih ulaganja u komercijalne nekretnine. Najviše je uloženo u hotele, čak 333 milijuna  eura, slijede ih uredske nekretnine s 83 uložena milijuna, a potom trgovački centri s 50 milijuna. Najviše investicija otišlo je u Istru i Kvarner, 241 milijun eura, potom u Zagreb (116 milijuna), Dalmaciju (83 milijuna), dok je Dubrovnik  privukao 31 milijun eura ulaganja. Na sjever Hrvatske i u Slavoniju, očekivano, uloženo je najmanje, ukupno 12 milijuna eura. 

Investicije u komercijalne nekretnine, očekuje se, još će se više povećati u 2020. godini.

- Očekujemo da će sveukupni volumen investicijskih transakcija u komercijalne nekretnine u prvoj polovici 2020. godine daleko premašiti drugu polovicu 2019, a samim time i vrlo izgledno će cijela 2020. godina premašiti 2019. godinu. HTL sektor će i dalje biti najaktivniji sektor u godini pred nama, s obzirom da će se rast turizma nastaviti, iako blažim tempom – kazala je Klara Matić, voditeljica Odjela za procjene i investicijsko savjetovanje u Colliersu te dodala da raste interes internacionalnih fondova za investicijama u Hrvatskoj, objasnivši da su se strani fondovi u potrazi za većim prinosima okrenuli prema SEE i CEE regiji, gdje su trenutno prinosi na ulaganja u nekretnine mnogo veći nego u Zapadnoj Europi.

Najveća potražnja u Hrvatakoj vlada za komercijalnim nekretninama vrijednosti od 5 do 15 milijuna eura. Ovisno o investicijskoj strategiji Hrvatska privlači različite profile stranih investitora. 

- Core i Core +nekretnine (najsigurnije investicije i najskuplje nekretnine) privlače velike investicijske fondove iz Slovenije (institucionalni investitori), Austrije, Mađarske i Južnoafričke Republike (REITs) itd. Value-add nekretnine (nekretnine koje slabije posluju i gdje postoji mogućnost repozicioniranja te podizanja vrijednosti) su također najviše zanimljive Austrijancima i Mađarima, te Private-Equity fondovma iz SAD-a. Opportunistic strategija (najveći rizik, problematične nekretnine) osim Austrijanaca koji su sveprisutni, privlači i ulagače iz Srbije. Kod novih velikih nekretninskih projekata, odnosno greenfield ulaganja bilježimo interes od renomiranih developera s Bliskog Istoka i iz Austrije - pojasnila je Klara Matić kakve su preferencije inozemnih ulagača, kada je riječ o investiranju u komercijalne nekretnine.

19. travanj 2024 01:20