Hrvatska
StoryEditor

Lider invest - sjever otkriva koja je to iznadprosječna regija, što je oslonac u krizi, kako privući kapital...

09. Srpanj 2020.
Lider invest Sjever

Sjeverne županije - Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka te Bjelovarsko-bilogorska - i prije pandemije osjetile su efekt ekonomskog zastajanja u zemljama koje su dominantna izvozna tržišta. Ipak, dok je broj izvoznika lani u Hrvatskoj pao za šest posto, na sjeveru zemlje spustio se samo za jedan posto. Piše Jozo Knez.

Prerađivača industrija prednjači na sjeveru Hrvatsk, a zbog njezine snage i povoljne poduzetničke klime niz poduzetnika smatra da će ta regija lakše podnijeti aktualnu krizu od ostatka zemlje. Od kojih se djelatnosti ponajprije živi na sjeveru Hrvatske saznao je Edis Felić.

Sjeverne hrvatske županije: Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Križevačko-koprivnička i Bjelovarsko-bilogorska, oduvijek poznate po poduzetništvu, investiraju milijarde kuna u infrastrukturu, zdravstvo, prerađivačku industriju, energetiku, obrazovanje, turizam…, a veći dio novca za te projekte dolazi iz europskih fondova i nepovratan je. Kako marljivi znalci privlače svjetske investitore otkrila je Kata Pranić.

Poduzetnici pet sjevernih županija ne prestaju digitalizirati poslovanje, optimirati proizvodnju ulaganjima u pametne sustave i automatizaciju, a poduzetničkom duhu, STEM-u i strukovim vještinama poučavaju i nove generacije te prednjače u industriji 4.0. Kako - saznajte u priči Nikoline Oršulić.

16. travanj 2024 20:25