Hrvatska
StoryEditor

Litra maslinovog ulja za 1000 kuna i sve prodano unaprijed

13. Travanj 2021.
Saša Bernobić

Saša Bernobić ima 33 godine, diplomirani je agronom, Istrijan iz sela Ohnići pored Vižinade, i za sebe kaže da je jedini u Hrvatskoj koji se bavi proizvodnjom maslinova ulja iz otkoštene masline. Maslinovo ulje čiji proizvodni proces uključuje otkoštavanje ima specifičan okus, aromu, ali i cijenu, jer je za takvu proizvodnju potrebno pomno izabrati svaku maslinu pojedinačno i otkoštiti je, kako bi se dobilo ulje najveće nutritivne vrijednosti i kvalitete.

Na ideju za takvim proizvodom Bernobić je došao kako bi ulju koje proizvede iz maslina koje uzgaja na posjedu od 1,5 hektara, dodao vrijednost, a ova specifična proizvodnja maslinova ulja omogućila mu je da formira cijenu koja po litri doseže nevjerojatnih tisuću kuna, dok 2,5 decilitra prodaje za čak 375 kuna.

Bernobić je vlasnik OPG-a s ukupno 6,5 hektara površine, od toga je pet hektara pod vinogradima gdje proizvodi 25 tisuća litara vina, a ostalo je maslinik u kojem godišnje iz otkoštene masline proizvede oko 500 litara ulja. Ljubav prema poljoprivrednoj proizvodnji Saša je nasljedio od oca, koji je prve vinograde zasadio 1999. godine, kada je cijela priča agrobiznisa obitelji Bernobić i započela.

- Tada sam još bio osnovnoškolac, trebalo mi je znanja i iskustva kako bih shvatio što želim i u kojem smjeru razvijati proizvodnju. Stoga sam i upisao srednju poljoprivrednu školu, a zatim i Agronomski fakultet u Zagrebu i počeo se baviti onim što me privlačilo odmalena – prisjeća se Saša.

Pošto je bio jedan od najboljih studenata na fakultetu, odmah po završetku studija Bernobić se zapošljava u Agrolaguni gdje je radio kao enolog, a zatim kao tehnolog vinogradarstva i zaštite bilja, no 2015. preuzima OPG od oca i stvarabrend OH WINES, a godinu kasnije i brend maslinovog ulja OH EVOO.

- Želio sam napraviti nešto novo, proizvode koji bi mi dali prednost na tržištu i tako sam tragajući za novitetima u maslinarstvu naišao na informaciju da na talijanskom tržištu maslinovog ulja 10 do15 posto proizvodnje čini tzv, denocciolato odnosno maslinovo ulje proizvedeno tehnikom otkoštavanja. To me zainteresirao, stoga sam stupio u kontakt s talijanskim stručnjacima i proizvođačima koji su me uputili u sve prednosti proizvodnje maslinovog ulja na ovaj specifičan način – ističe Bernobić.

Iako je projekt trebao zaživjeti berbom 2019. godine, to se ipak nije dogodilo, budući da je tada bila loša maslinarska godina u Istri, pa je prvo ulje iz otkoštene masline Bernobić proizveo prošle godine, koja mu je bila jedna od najboljih maslinarskih godina.

Opisujući razliku između ulja dobivenog iz otkoštene masline i onog proizvedenog na klasičan način, ovaj istarski poljoprivredni proizvođač napominje da ulje proizvedeno tehnikom otkoštavanja ima daleko bolju nutritivnu vrijednost, odnosno bolju iskoristivost u ljudskom organizmu.

- Razlog tome je što koštica sadrži jedan dio celuloze koji se ne može probaviti pa zbog toga klasično maslinovo ulje nije u čovjekovom tijelu iskoristivo u cjelosti. Maslinovo ulje proizvedeno tehnikom otkoštavanja puno je čišće i ima veću nutritivnu vrijednost te izražajnije voćne note koje karakteriziraju sortu maslina iz koje je ulje proizvedeno – tumači Bernobić.

Od prošlogodišnje berbe Saša je dobio tri vrste ulja iz otkoštenih maslina od sorti Leccino, Istarska bjelica i Pendolino koje su miješane u različitim omjerima i pakirane u bocama od 0,25 litara, 0,5 litara i jedne litre. Svjestan da je ambalaža uz kvalitetu ono što prodaje proizvod, Saša je uložio u dizajn etikete, a njihova je specifičnost što na svakoj boci piše koliko je maslina potrebno za proizvodnju ulja koje se nalazi u određenoj butelji. Jer za proizvodnju svake od tri vrste ulja, ovisno o veličini boce, ovisi i broj bobica maslina potrebnih za proizvodnju, pa on varira od 805, 1280, 1610 ili 5720 plodova, koliko je utrošeno za proizvodnju baš te količine ulja koja se nalazi u određenoj boci, a upravo je ta brojka ispisana na ambalaži.

Zasada Bernobić ne posjeduje vlastitu uljaru nego masline prerađuje u jednoj obiteljskoj uljari u Buzetu, a proizvodnju ulja iz otkoštene masline radi isključivo u Italiji. Rast poslovanja bio je postupan, realiziran kroz duži vremenski period budući da je Saša kao i njegov otac sva ulaganja ostvario iz vlastitog kapitala.

- Svaki početak je težak, imali smo problema s ograničenim financijskim sredstvima, stoga smo krenuli malim koracima, a upravo zbog nedostatka novca za brži razvoj posla, trebalo je donositi ispravne odluke, jer prostora za pogreške nije bilo. Trebalo je imati viziju razvoja, kako maslinarstva tako i vinarije, planirati kako će se posao širiti kroz desetak godina, stoga je bilo važno odabrati sorte i klonove vinove loze te sorte maslina iz kojih će se proizvesti najbolje ulje – ističe Bernobić.

Nakon početnih vlastitih ulaganja Bernobić navodi da su sada spremni za proširenje posla i inovacije u proizvodnji, stoga su aplicirali za sredstva iz EU fondova. Nedavno su se prijavili na natječaj za ulaganja u vinarije, a planiraju aplicirati i na natječaj koji će financirati kupnju mehanizacije.

- Prije nego sam krenuo u projekt 'denocciolato' proveo sam malo istraživanje tržišta i svima s kojima sam razgovarao toliko se svidjela ideja da su unatoč cijeni odmah rezervirali svoju butelju ulja, te smo, moglo bi se reći, kompletnu količinu prodali i prije nego li smo ulje proizveli – zadovoljno navodi Saša. Uglavnom su kupci bili strani turisti srednje i više klase koji godinama dolaze u Istru, a manja količina prodana je restoranima u Austriji.

Bernobić svoje ulje ne namjerava plasirati na police trgovačkih centara nego ga ponuditi B2B segmentu, odnosno ekskluzivnim njemačkim, austrijskim i hrvatskim restoranima i distributerima, a i nakon što proizvede veće količine za prodaju ne brine, jer zasada u Hrvatskoj nema konkurencije.

- Trenutni proizvodni kapaciteti su nam 25 tisuća litara vina i 500 litara maslinovog ulja iz otkoštene masline, a u slijedeće tri godine očekujemo još hektar nasada maslinika koji nam dolazi u puni rod što znači da će nam se i kapacitet proizvodnje povećati – ističe Bernobić.

Za sada ne planiraju veće proširenje nasada, nego isključivo rade na postizanju visoke kvalitete te razvoju novih proizvoda iz postojećih nasada maslina i vinove loze. Asortiman Bernobići baziraju isključivo na autohtonim proizvodima, pa im preko 80 posto nasada grožđa čine sorte malvazija i teran, dok su ostatak sorte chardonnay, merlot te cabernet sauvignon. Također, većinu nasada maslinika čini domaća sorta Istarska bjelica, a tek manji dio talijanske sorte.

U slijedećih pet godina Bernobić planira povećati plasman na tržište Europske unije, kako maslinovog ulja, tako i vina, te ojačati brendove na domaćem tržištu i biti prepozljiv među privatnim i poslovnim korisnicima.

- S proizvodnjom 'denocciolato' ulja nastavljamo i dalje jer smo uvidjeli da unatoč krizi postoje kupci koji takvo ulje žele imati na stolu - ističe Bernobić.

Investiranje u vlastitu uljaru trenutno nije u planu jer im nedostaje proizvodnog prostora, ali ne znači da to neće uskoro i realizirati, budući da, kako kaže ovaj entuzijast, EU novca za kvalitetne projekte u poljoprivredi ima i šteta ga je ne iskoristiti, posebno ako je riječ o razvoju proizvoda koji ima svoje kupce i svoju cijenu.

26. travanj 2024 01:33