Hrvatska
StoryEditor

Mali dioničar Koke Pero Vlainić traži isplatu dividende

26. Svibanj 2021.
Proizvodni pogon Koke

Pero Vlainić, dioničar Koke, podnio je protuprijedlog  prijedlogu odluke Glavne skupštine koja se tiče raspodjele dobiti. Naime, varaždinska peradarska industrija i članica Grupe Vindija u pozivu na Glavnu skuštinu, koja je sazvana za 25. lipnja, predložila je da se dobit ostvarena u 2020. u iznosu od 11,1 milijun kuna rapsoredi u zadržanu dobit, a Vlainić predlaže da se dio isplati za dividendu.

Prema njegovom protuprijedlogu objavljenom na Zagrebačkoj burzi, dio dobiti u iznosu od devet milijuna kuna bi se trebao isplatiti za dividendu od 10 kuna po dionici, a preostali dio ostvarene dobiti od 2,1 milijuna kuna bi se rasporedio u zadržanu dobit.

Svoj protuprijedlog obrazlaže činjenicom da Koka od uvrštenja na kotaciju javnih dioničkih društava 2003. nije isplaćivala dividendu i da sama isplata dividende ne bi ni na koji način utjecala na financijski položaj društva jer je u prethodnih 12 godina kontinuirano ostvarivalo dobit. Sveukupna zadržana dobit Koke u bilanci na dan 31.12.2020. iznosi 336,3 milijuna kuna.

Vlainić nadalje navodi kako isplatom dividende mali dioničari ostvaruju pravo na sudjelovanje u dijelu dobiti zajamčeno Zakonom o trgovačkim društvima. Osim toga, dodaje, isplatom dividende sprječava se prikrivena isplata dobiti većinskom dioničaru putem kredita i drugih prikrivenih mogućnosti financiranja većinskog dioničara.

Vlainić je treći najveći dioničar Koke s udjelom od 0,3 posto dionica. Najveći pojedinačni dioničar je Vindija (95,4 posto), dok Erste banka ima 0,42 posto, Danijel Labaš 0,26 posto te Podravska banka 0,17 posto dionica.

18. travanj 2024 19:11