Hrvatska
StoryEditor

Koronavirus uzorkovao je snažan pad na svim svjetskim tržištima. Sada je vrijeme za ulaganje. 

26. Veljača 2020.
Iako se ne zna kada će se stanje na burzama normalizirati, za očekivati je da će se to dogoditi kada se situacija u vezi s koronavirusom smiri, a tada bi i dionice trebale porasti

Početkom tjedna panika zbog širenja koronavirusa zahvatila je svjetska financijska tržišta, burze su otišle u crveno, vrijednost dionica i kriptovaluta stropoštala se, a za njima i prinosi investicijskih fondova. Trenutačna situacija na Zagrebačkoj burzi nije obećavajuća jer dio malih investitora prodaje dionice koje su još u plusu, a dio ih u panici rasprodaje ne pitajući za cijenu. 

I američke su dionice u ponedjeljak zabilježile pad vrijednosti, a američki predsjednik Donald Trump pokušao je smiriti situaciju poručujući iz Indije da je koronavirus u SAD-u 'pod velikim nadzorom'. Unatoč pokušaju da se zaustavi širenje panike i zavlada razum, u cijelom svijetu je manje turističkih aranžmana, otkazuju se letovi aviokompanija, a sve to sa sobom nosi i smanjenu potrošnju hotela, restorana i pad ostvarenih noćenja, što se negativno odrazilo na indekse na svim svjetskim burzama. I što sada preostaje malom privatnom ulagaču? 

Još samo prije nekoliko dana osobno ulaganje u investicijske fondove, dionice i kriptovalute činilo se odličnim izborom za oplođivanje štednje ili viška novca. Rizik je za te oblike ulaganja, doduše, uvijek visok, ali i zarada je u zadnjih godinu dana bila respektabilna, osobito uzme li se u obzir da istodobno kamate na štednju u bankama i dalje padaju te da su tek koji promil iznad nule, a da su cijene nekretnina nerealno visoke.

Vodeći ljudi investicijskog biznisa smatraju da je pad financijskih tržišta zbog koronavirusa privremen i da će ubrzo uslijediti razdoblje njihova oporavka te da upravo sada treba ulagati u kupnju dionica, kriptovaluta i udjela investicijskih fondova. Jer kupovati treba onda kada su cijene niske. Dapače, poznavatelji prilika smatraju da su ovo samo prolazna stanja i dio normalnih kriznih ciklusa te da će se burze brzo oporaviti jer su se dionicama okrenuli i mirovinski fondovi, zbog niskih cijena obveznica, a preuzimanje rizika oduvijek je dio je investicijskog biznisa.

A što o svemu misle naši vodeći investicijski stručnjaci, brokeri, fond menadžeri, analitičari, investitori i investicijski savjetnici pročitajte u tiskanom ili digitalnom izdanju Lidera.

 

23. travanj 2024 08:13