Hrvatska
StoryEditor

Marić dopunio pravilnik: Cijepljenje protiv zaraznih bolesti više nije ‘dar u naravi‘!

21. Listopad 2020.

Cjepljenje protiv zaraznih bolesti više nije 'dar u naravi', nego trošak. Naime, ministar financija Zdravko Marić 15. listopada je objavio pravilnik o dopuni pravilnika o provedbi općeg poreznog zakona koji je stupio na snagu u ponedjeljak. A kaže:

- U uvjetima posebnih okolnosti iz članka 107.a Zakona, iznimno od posebnih propisa o oporezivanju dohotka, trošak cijepljenja protiv zaraznih bolesti što ga poslodavac i isplatitelj primitka odnosno plaće na svoj teret omogućuje radnicima i fizičkim osobama koje ostvaruju primitke iz članka 21. stavka 1. Zakona o porezu na dohodak u interesu obavljanja djelatnosti poslodavca i isplatitelja primitka odnosno plaće ne smatra se primitkom po osnovi nesamostalnog rada neovisno o načinu podmirenja troška cijepljenja - stoji u novome pravilniku.  

Ova odredba primjenjuje se do 31. prosinca 2020. godine.

Poslovni tjednik Lider upravo je tog tjedan objavio tekst Marije Zuber, jedne od naših najvećih poreznih stručnjakinja, u kojemu upozorava da je cjeplejnje protiv zaraznih bolesti 'dar u naravi' i da je to velika nepravda budući da je od 18. rujna dozvoljeno računovodstveno knjižiti testiranje na koronavirus kao trošak, što do tog datuma nije bilo moguće, nego se moralo prikazivati kao 'dar u naravi', što je apsurdno. 

Drago nam je da je ova mala odredba uvrštena u dopunu pravilnika. Iako je odredba na snazi do kraja godine, nadamo se da će ostati i dulje. 

  

16. travanj 2024 06:55