Hrvatska
StoryEditor

Marić: Podmirit će se dug veledrogerijama, ali treba osigurati dugoročnu financijsku održivost i stabilnost sustava

14. Travanj 2021.
Zdravko Marićfoto Ratko Mavar

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da se puni oporavak gospodarstva ne treba očekivati prije kraja sljedeće godine, a turizma i godinu kasnije, no da to ovisi i o pandemiji. 

- Projekcije BDP-a za ovu godinu ovise o tome što će se događati s COVIDom, ali i turističkom sezonom. Očekivanja su da bi turistička sezona trebala biti bolja od lanjske, no to ovisi o razvoju pandemije. Ove se godine ne može očekivati puni oporavak gospodarstva, najraniji se puni oporavak BDP-a na razine prije COVIDa može očekivati krajem 2022. godine, a nekih aktivnosti, uključujući i turizam, ne prije 2023. godine - rekao je Marić u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'. 

Istaknuo je i da je prihodna strana proračuna u prva tri mjeseca, a i prva dva tjedna travnja, na tragu očekivanja, dok je poseban izazov rashodna strana. Najavio je i da će se preraspodjelama u proračunu osigurati sredstva za COVID dodatak umirovljenicima, a nakon toga raditi i na prijedlogu rebalansa. 

Procjene su Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i resornog ministarstva da će covid dodataka umirovljenicima proračun koštati 600 milijuna kuna.

- To danas ide na sjednicu Vlade, osigurat ćemo sredstva u proračunu preraspodjelama, a onda nakon toga onda ćemo raditi pripreme na rebalansu proračuna - rekao je Marić, dodajući da će do rebalansa doći prije ljetne stanke. 

Ministar financija je, komentirajući dug prema veledrogerijama, naglasio da i bez COVIDa država ima dugogodišnji problem sa zdravstvom. Najvidljiviji je problem veledrogerija, odnosno opskrbe i dobave lijekova i materijala, ali to, ističe, nije jedini problem sa zdravstvom. Nije problem niti neki stari dug prema veledrogerijama jer onda bi, tvrdi, rješenje bilo jednostavno - predložio bi Vladi da se izda obveznica ili bilo koji drugi dužnički oblik i da se isplati kompletni dug.

- Uopće nije tema niti pitanje podmirivanje tih obveza i dugova. Vlada odnosno država će to podmiriti, dakle to nije tema. Tema je kako osigurati dugoročnu financijsku održivost i stabilnost sustava - naglasio je Marić, napominjući da će se sastanak s predstavnicima veledrogerija održati u 13 sati.    

U vezi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, o kojemu će se danas raspravljati i u Saboru, a oporba ga je dočekala 'na nož', dok se poslovna zajednica pribojava da dovoljno novca neće otići u gospodarstvo, posebice ne u privatni sektor, rekao je da je udio gospodarstva, što uključuje i privatni sektor, najviši - 54 posto, kao i da će najvažnija biti impplementacija tog dokumenta. 

Ključni naglasak plana oporavka, tvrdi, je provedba reformi, stvari koje će imati transformativni efekt kako u javnom tako i u privatnom sektoru, a koje će biti suportirane javnim odnosno privatnim investicijama. 

- Nema potrebe za podjele i raditi razliku između privatnog i javnog sektora - kazao je Marić, poručujući uz ostalo da je godina izazovna, ali i postoje pozitivne prilike za gospodarstvo koje treba iskoristiti. 

18. travanj 2024 02:29