Hrvatska
StoryEditor

Marić: Rebalans proračuna dati će veći manevarski prostor za plaćanje dugova

23. Listopad 2020.
Zdravko Marić

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u petak je rekao da će država izmiriti sve svoje obveze prema veledrogerijama, ali i kako treba raditi na tome da zdravstveni sustav ne generira 220 milijuna kuna obveza na mjesec.

- Država ne bježi od toga i izmirit će svoje obveze prema veledrogerijama. O tome ćemo ministar zdravstva Vili Beroš i ja u ponedjeljak razgovarati s predstavnicima veledrogerija, no već ovaj tjedan bit će uplaćeno 300 milijuna kuna. To nije trajno rješenje, ali će zasigurno dati financijsku injekciju - rekao je Marić, koji sudjeluje na konferenciji 'Izazov promjene' u organizaciji Zagrebačke burze fondovske industrije.

Dodao je kako će rebalans proračuna donijeti veći manevarski prostor za izdašnije plaćanje dugova i obveza 'koje država ne negira i koji se odnose na isporučenu robu'.

- Postojeći dugovi ne mogu se zanemariti, no treba napraviti preventivne i reformske iskorake u zdravstvenom sustavu. Moramo prevenirati situaciju kako zdravstveni sustav na bi generirao 220 milijuna kuna obveza na mjesec. Mislim da to nije mala brojka, na godišnjoj razini to znači dvije i pol milijarde kuna. Da i izmirimo sve obveze prema veledrogerijama, ako nešto ne promijenimo za godinu dana opet ćemo imati dug od 2,5 milijarde kuna - rekao je Marić.

Javne financije pod kontrolom

Ministar financija je poručio kako je situacija u javnim financijama i državnoj blagajni pod kontrolom, ocijenivši je upravljivom.

Istaknuo je da isplate mirovina i plaća 'nisu niti neće biti upitne'.

- Trenutno smo na deficitu od gotovo osam posto BDP-a, a za iduću godinu projekcija je 2,9 posto s time da i dalje ostaje izazov očuvanja radnih mjesta i borba za gospodarski rast. Efekti koronakrize su očiti, a proračun za iduću godinu je baziran i planiran na bazi rasta BDP-a od pet posto. Sljedeće godine neće doći do potpunog gospodarskog oporavka i mislim da će vrlo mali broj zemalja doći blizu tome - rekao je Marić.

Podsjetio je kako je vlada za ovu godinu korigirala procjenu pada BDP-a s 9,4 na osam posto.

- Prema nekim našim procjenama, tek krajem 2022. godine gospodarstvo će se oporaviti, neovisno o tome što projekcije imaju pozitivne i negativni rizike. Negativni rizici su prije svega vezani i vođeni covidom i razvojem situacije na epidemiološko-zdravstvenom području, a pozitivni uz nastavak upravljanja krizom na adekvatan način - izjavio je Marić. 

Na pitanje novinara koliko je covid do sada koštao državu, odgovorio je kako je Vlada prije nekoliko tjedana izašla u javnost s brojkom od 21 milijarde kuna, ali će to do kraja godine porasti na 28 i pol milijardi kuna, imajući u vidu izdvajanja za zdravstvo kao i 'činjenicu da je država na sebe preuzela teret beskamatnog kreditiranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, lokalne samouprave, HBOR-a i drugih'. 

Odgovarajući na pitanje može li Hrvatska izdržati još jedan lockdown nakon velikog porasta broja zaraženih, rekao je kako su svi svjesni što je lockdown značio u mjesec i pol dana i kakve su reperkusije. 

- U tom tromjesečju imali smo povijesnu najveću stopu pada BDP-a od 15 posto u drugom tromjesečju. Apsolutno poštujem i vjerujem stožeru i epidemiološko-zdravstvenoj struci, ali su i oni svjesni da moramo pronaći optimalan balans između održavanja i unapređivanja epidemiološke slike, a s druge strane biti svjesni koje su reperkusije na gospodarstvo - zaključio je Marić.

16. travanj 2024 06:25