Hrvatska
StoryEditor

Mario Jarnjak, Fanon: Država hitno mora postići dogovor s bankama, s njima trenutno imamo najveću borbu

25. Ožujak 2020.

Mario Jarnjak, komercijalni direktor tvrtke Fanon, obiteljske tvrtke u 100% hrvatskom vlasništvu, koja drži dobar dio slobodnog tržišta stočne hrane u RH i spada u sam vrh komercijalnih proizvođača stočne hrane, redakciji lidera poslao je snažno upozorenje. Jarnjak kaže da Vladine mjere uopće nisu dobre, te ako se ovako nastavi, vrlo brzo će ugasiti proizvodnju. Pismo prenosimo u cijelosti: 

Još nismo ni stupili u gospodarsku krizu već su „čavli“ u rukama i nogama. Nakon mnoštva mailova koje šaljemo zadnjih dana na brojne adrese (od HGK, HUP-a, ministarstva, Stožera CZ  i sl.) i u nadi da ćemo nesmetano uspjeti u funkcioniranju – od nabave sirovina, očuvanja zdravlja ljudi u pogonu za proizvodnju HRANE za životinje i ulje, za brojnim ograničenjima u logistici od zatvorenih granica do izolacije vozača, pa do ovotjednog zatvaranja tržnica koje nekim malim i srednjim proizvođačima i prerađivačima čini jedini izvor prodaje.

Sada trenutno se borimo sa stavom BANAKA koje trenutno nisu u „Stand still“ modusu, već u velikom „ignore all“ modusu. Upravljanje novcem može se raditi iz „Home officea“, međutim proizvodnja HRANE za životinje“ mora imati žive ljude koji rade trenutno 24/7 sa puno rizika za zarazom, na tome da se na početku hranidbenog lanca osigura sve da se ne prekine opskrba hranom.

Što se trenutno događa? Naša proizvodnja kao i druge proizvodnje u primarnom sektoru trebaju sirovine za rad. Nama glavne sirovine čine žitarice, uljarice i mikrokomponente. Kod žitarica imamo dovoljnu zalihu do nove žetve, međutim kod uljarica je puno veći problem jer se tržišta zatvaraju (Srbija), imaju limitirane količine (Slovenija-Koper) ili pa zbog sigurnosti plaćanja traže avansno plaćanje (Mađarska). Iz tog razloga da osiguramo sirovine, te ogromne potražnje za HRANOM za životinje i osiguravanja logistike zaustavili smo sva plaćanja prema financijskim institucijama (banke, faktoring, leasing) kako bismo imali likvidnost za ovakve situacije.

Da danas stanemo dovoziti sirovine imamo zalihu proteinskih krmiva za oko 10 dana. Ako danas počnemo plaćati banke, a banka ne ponudi nikakav financijski okvir za likvidnost možemo ugasiti proizvodnju nakon tih 10 dana. Istovremeno se radi na B-formaciji timova za osiguranje proizvodnje, smještaju 25 vozača u karantenu i logistici u takvim uvjetima, produljenim radnim vremenima, ogromnom potražnjom za hranom ali istovremeno i jako otežanom naplatom!

U Fanonu trenutno radi 130 heroja. Naša proizvodnja godišnje proizvede oko 83.000 tona stočne hrane i ostvaruje prihod od 258 milijuna kuna. Svaki se tjedan od naše hrane proizvede:

  • oko 200.000 kg svinjetine,
  • oko 300.000 kg piletine,
  • oko 1.200.000 jaja i
  • oko 2.800.000 litara mlijeka.

Svaki tjedan!

Bez proizvodnje hrane za životinje nema mesa i jaja, a proizvodnja mlijeka će se prepoloviti. Možemo li se oslanjati na uvoz gotove hrane? Dijelom moramo, ali pitanje kako dugo, s obzirom na cijelu krizu, smanjenje kapaciteta, zatvaranje granica- svaki će se uzdat u svoje rezerve i svoju proizvodnju.

A Mi?

Mjere koje VLADA RH najavljuje u smjeru odgode poreza ili drugih doprinosa, samo prolongiraju krah ako se te obaveze u potpunosti ne otpišu. BANKE i dalje čekaju smjernice Vlade RH i HNB-a koje smo očito svi mi poslodavci shvatili, ali BANKE ignoriraju. Očito banke imaju trenutno veću moć od VLADE RH i korona virusa.

Mi nismo bitna karika u svemu, niti se stavljamo ispred ikoga ili dižemo iznad svega ali i mi tražimo smjernice Vlade RH neka kažu i nama što je prioritet? Održavanje proizvodnje ili plaćanje banaka? Mi novac na računu imamo osiguran za u ovom trenutku strateške proizvode i sigurnost proizvodnje koje  MORAMO imati za „normalan“ rad. Tražimo HITNO aktiviranje „Stand still“ aranžmana počev od 1.3.2020. u koji ulaze sve dospjele i nedospjele obaveze.

Ali ako je cilj da se namiri BANKA onda ćemo svoja sredstva pustiti prema njima, a Vas molim da ove ljude ovdje u Petrijancu pošaljete kućama, svojim obiteljima i javite malim i srednjim farmama da se snađu u inozemstvu za HRANU za svoje Blago jer je u ovo uloženo skoro 30 godina mukotrpnog rada i ulaganja. Svoju proizvodnju razvijali smo isključivo u Hrvatskoj i gledali strane investitore kako mašu s novcem i kupuju hrvatske tvrtke. Ako nastupi kriza gdje će ti strani investitori i vlasnici, i banke na kraju, prvo rezati radna mjesta i gasiti proizvodnju? Sigurno ne u matičnim zemljama.

Mario Jarnjak, Fanon

17. travanj 2024 23:24