Hrvatska
StoryEditor

Hrvati pokazali najveće zanimanje za tečaj o umjetnoj inteligenciji

08. Travanj 2021.
Mislav Malenica, Nikolina Zečić, Jan Štedul, Tatjana Skoko, Igor Vukasović

Rezultate Elements of AI, najboljeg svjetskog tečaja računalnih znanosti, predstavio je danas na online press konferenciji Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI, koja je nositelj projekta za Hrvatsku. Taj tečaj o umjetnoj inteligenciji (AI), koji je počeo prije četiri mjeseca, upisalo je više od dvadeset i jednu tisuću polaznika, a dvije tisuće već ga je završilo te je Hrvatska po broju polaznika tečaja u odnosu na broj stanovnika uspješnija od velikih europskih zemalja. Zbog izvrsnog uspjeha projekta Elements of AI, hrvatskim je polaznicima omogućeno polaganje drugog stupnja tečaja - Building AI. Projekt su podržale brojne institucije, a više od 70 kompanija potaknulo je svoje zaposlenike ne polaženje tečaja.

- Tijekom prvih deset dana prijavilo se više od deset tisuća polaznika, većinom zaposlenika raznih kompanija. Zasad smo ostvarili 50 posto od zacrtanoga cilja, a želimo da do kraja godine četrdeset tisuća polaznika, odnosno jedan posto hrvatskih građana završi ovaj tečaj te ćemo se sad fokusirati na mlade, studente i učenike – kaže Malenica koji očekuje podršku Carneta, Ministarstva znanosti i obrazovanja.

O tome koliko su zanimanje za tečaj pokazali zaposlenici na online panelu govorili su Igor Vukasović, direktor Korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma, Nikolina Zečić, direktorica Sektora za upravljanje iskustvom klijenata i marketinga Zagrebačke banke, i Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

- Plan je bio da tri posto zaposlenika upiše tečaj, a to je učinilo njih 12 posto. Ponosni smo što smo prva kompanija po uključenosti zaposlenika u AI edukaciju, i što je u kratkom roku 12 posto svih zaposlenika HT-a, njih gotovo 600, upisalo ovaj tečaj, a gotovo 100 ga je i završilo – kaže Vukasović ističući da je bila kvalitetna interna komunikacija kojom je zaposlenicima naglašena važnost edukacije o AI koja postaje nezaobilazni dio svih novih tehnologija.

Veliko zanimanje za Elements of AI pokazali su i zaposlenici Zagrebačke banke.

- Naši su zaposlenici prepoznali važnost ove edukacije i iskazali veliki interes za uključivanjem, a s obzirom na njenu sve veću popularnost, očekujemo da će interes nastaviti rasti. Napretkom tehnologije i digitalnih alata, umjetna inteligencija postaje sve važnija u bankarskom sektoru – kaže Zečić.

O važnosti primjene AI govorila je Skoko te istaknula da umjetna inteligencija u nekim sektorima podiže rast na 90 posto.

- Umjetna inteligencija je tehnologija koja mijenja cijelo društvo i naš način života jer može riješiti neke od najvećih društvenih izazova u područjima poput zdravlja ili okoliša. Ovakve edukacije su izuzetno bitne da bismo je demistificirali, prihvatili i koristili, a sve u skladu s našim zajedničkim ciljem da postanemo globalno konkurentniji, za što su ključni obrazovanje, digitalne vještine i znanje o inovativnim tehnologijama – kaže Skoko.

Projekt Elements of AI osmišljen je u Finskoj, svjetski IT stručnjaci svrstavaju ga ispred sličnih edukacija Harvarda, Stanforda i MIT-a, a cilj tečaja je povećati znanje o umjetnoj inteligenciji (AI). Tečaj je besplatan i preveden na hrvatski i na njega se mogu prijaviti svi, odnosno i oni koji nemaju predzanje o umjetnoj inteligenciji, programiranju i ostalim IT područjima. Nadogradnja tečaju, Building AI od danas je dostupan na engleskom jeziku. 

25. travanj 2024 06:16