Hrvatska
StoryEditor

Megaministarstvo: Jedan ministar, dvije adrese, 11 uprava i još nijedan ravnatelj

03. Prosinac 2020.
Tomislav Ćorić
Htjeli smo napraviti vodič kroz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da bismo poslovnim ljudima pomogli u traganju za odgovarajućom osobom kad nešto zatrebaju u tome megaministarstvu. No zasad je pouzdan kontakt jedino sâm ministar jer izbor ravnatelja uprava, zavoda i ravnateljstva još nije završen

Umjesto dva ministarstva, jedno megaministarstvo. Zvuči kao izvrsna ideja, ako se iza nje krije smanjenje troškova i manje administracije. No, u hrvatskim okvirima stvari su rijetko onakvima kakvima se na prvu čine. Pet je mjeseci prošlo od parlamentarnih izbora i odluke o spajanju dva ministarstva, gospodarstva i zaštite okoliša, u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a osim tek jednog ministra, Tomislava Ćorića, uopće nije jasno gdje su uštede, gdje je racionalnost i učinkovitost uprave, pa čak ni gdje počinju granice gospodarskog sektora, a gdje onog za održivi razvoj.

Megaministarstvo i dalje funkcionira na dvije adrese, ima dvije pisarnice, čak i dvije mrežne internetske stranice i još uvijek nema službenoga glasnogovornika. Kako Lider neslužbeno doznaje, cijela plejada načelnika i službenika još je uvijek u tzv. hladnom pogonu, jer nisu imenovani ravnatelji uprava, prvi ljudi 'ispod' ministra. Natječaji za ravnatelje devet uprava, jednog zavoda i jednog ravnateljstva još su uvijek u tijeku, a dok se cijeli tim glavnih ministrovih suradnika potpuno ne kompletira, megaministarstvo, koje će zapošljavati ukupno oko tisuću ljudi, i njegove uprave krpaju se s pomoćnicima ministra i državnim tajnicima, onima kojima se Vlada i Ćorić dosad nisu zahvalili na suradnji i koji nisu sami otišli.

Nikakve nervoze nema

U tijeku pandemije COVID-19, dok gospodarstvo grca da održi glavu iznad vode, a Vlada mu kroji epidemiološke mjere prema kojima smije donekle ili ne smije nikako raditi, odugovlačenje u uspostavljanju normalnog, uhodanog, rutiniranog rada jednog tako važnog resora može se učiniti kao pravi pravcati luksuz. No, iz odgovora koji je stigao iz službe za odnose s javnošću novog ministarstva, koja se sada spajanjem dvije institucije udvostručila, može se jedino iščitati da nikakve nervoze nema i da sve ide prema planu i programu.

'Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja započelo je s radom 22. srpnja spajanjem dotadašnjih Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Uz postojeće uprave dvaju bivših ministarstava koje su redovno nastavile s radom, najveća promjena u organizaciji Ministarstva je osnivanje nove Uprave za internacionalizaciju koja će biti važnim dionikom provedbe Nacionalno-razvojne strategije za novo desetljeće (NRS 2030), obzirom da će ministarstvo provoditi značajan broj ključnih područja intervencije (Strategije, Nacionalni planovi), poput digitalne transformacije gospodarstva, Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije i pametne specijalizacije, te Nacionalni plan razvoja poduzetništva', odgovorili su iz Ministarstva. 

Što se još kuha u megaministarstvu i zašto dolaze ravnatelji, a odlaze pomoćnici ministra i državni tajnici, doznajte u tiskanom ili digitalnom izdanju tjednika Lider.

20. travanj 2024 10:46