Hrvatska
StoryEditor

Ministar Ćorić i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u Karlovcu potpisali dva vrijedna ugovora

29. Studeni 2019.
Zoran Đuroković i Tomislav Ćorić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u petak su uredu župana Karlovačke županije potpisali dva vrijedna ugovora koji se tiču financiraja projekata obrane od poplava. Jedan od tih ugovora međusobno su potpisali Ćorić i Đuroković, a tiče se financiranja bespovratnim sredstvima treće od ukupno jedanaest faza 186 milijuna kuna vrijednje izgradnje retencije 'Ogulin' radi zaštite Ogulina i prigradskih mu naselja od visokih voda Dobre.

Drugi ugovor potpisale su Hrvatske vode s hrvatskom podružnicom austrijske tvrtke Swietelsky, izvođačem radova na izgradnji 2,4 kilometara dugog nasipa uz obalu Korane, jedan kilometar dugog nasipa uz obalu Mrežnice na području njihovog spajanja uz karlovačko naselje Mostanje, te regulaciju potoka Sajevac na Turnju i područja uz tzv. 'Vukelićev most' kako bi on uključenjem Hrvatskih cesta i dovršetka zaobilaznice napokon dobio i smisao. Vrijednost tog ugovora, kazao je Zvonko Dundović iz Swietelskog je nešto preko 48 milijuna kuna (s PDV-om), a ugovoreni radovi trebaju biti dovršeni u roku od dvije godine. Time će, barem na tom dijelu, prestati potreba za tzv. 'box-barijerama' kao privremenim protupoplavnim rješenjem.

image
Ministar Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u Karlovcu potpisali dva vrijedna ugovora
foto
Ministar Ćorić kazao je da očekuje da će provedba ovih projekata imati i dalje potporu kakvu je imala u protekle dvije godine, pri čemu posebno ističe odličnu koordinaciju između Hrvatskih voda i ekipe pravnika i drugih stručnih osoba koje je Karlovačka županija iz svojih raznih službi i poduzeća stavila na raspolaganje radi ubrzanja rješavanja ogromnog broja imovinsko-pravnih odnosa kao temeljnog posla za predviđene radove na vodnoj infrastrukturi radi obrane od poplava.

- Realizacija ovih projekata najbolji je mogući primjer kako treba izgledati realizacija svih projekata u Republici Hrvatskoj. U posljednje smo dvije godine učinili velike korake u pripremi dokumentacije, a tako i u već odrađenim radovima na terenu po pitanju obrane od poplava karlovačkog, a sada i ogulinskog područja. Te ćemo projekte dovesti takvom dinamikom do one faze da oni koji nakon mene sjednu na poziciju ministra jednostavno neće više moći odustati s obzirom na visoku fazu gotovosti projekata i izvedenih radova - kazao je Ćorić.

Zoran Đuroković istaknuo je da je od 186 milijuna za ogulinski model iz fondova EU-a osigurano 158 milijuna kuna, a 28 milijuna kuna osiguravaju iz svojih izvora Hrvatske vode. Na osnovi ovih ugovora Hrvatske vode će već do kraja ove godine povući 10 milijuna kuna čime će se pokriti troškovi već izgrađenog zaštitnog zida za ribnjak 'Vitunjčica' na području retencije, a pokrit će se i već preko 10 milijuna kuna uloženih u imovinsko-pravne odnose. U tijeku je i natječaj za izvedbu 50-ak milijuna kuna vrijednih objekata pregrade retencije Ogulin, a do veljače se očekuje i ishođenje građevinske dozvole za gradnju pregrade.

image
Zvonko Dundović, Swietelsky d.o.o.; Marko Veselčić, voditelj sektora za zaštitu od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama; Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda
foto
Dvije su potpuno različite logike obrane Karlovca i Ogulina od poplava, kazao je župan Damir Jelić, misleći pri tome na tehnički pristup i koncepciju obrane, gdje će se Karlovac braniti izgradnjom sustava nasipa i vjerojatno jačom aktivacijom kapaciteta kanala Kupa-Kupa s retencijom nizvodno od Karlovca u Kupčini, a Ogulin uzvodnom retencijom za preusmjeravanje visokih voda Dobre i pritoke Vitunjčice.

Međutim, dvije su bitne stvari, kazao je Jelić, da se ova dva obrambena projekta mogu ovako brzo realizirati, i po čemu smo jedinstveni u Hrvatskoj. Prvi je 'Lex Kupa', pod čime župan Jelić misli na donošenje Zakona o Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe, a koji je omogućio efikasno djelovanje i dobivanje na vremenu u provedbi projekata. Druga bitna stvar je tzv. 'Ogulinski model' u segmentu rješavanja imovinsko-pravnih poslova, kaže Jelić, proizišao je iz muke, na iskustvima Karlovca te starim iskustvima Ogulina. Karlovačka županija pokrenula je taj model, i sad pošto se već dokazao vrlo efikasnim u Ogulin, primjenje se s istom stručnom ekipom i na karlovačko područje u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u sklopu provedbe projekta zaštite od poplava.

18. travanj 2024 19:32