Hrvatska
StoryEditor

Ministarstvo poljoprivrede povećava sredstva za nove natječaje za 650 milijuna kuna

22. Svibanj 2020.
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u petak da su u indikativni plan objave natječaja za ovu godinu dodana i tri nova natječaja, čija je vrijednost 650 milijuna kuna, a namijenjeni su poljoprivrednicima u sektoru svinjogojstva, proizvodnje povrća u plastenicima/staklenicima te uzgoja voća.

Ministarstvo tako tijekom 2020. godine kroz 27 natječaja potencijalnim korisnicima programa stavlja na raspolaganje ukupno 2,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, od čega je 13 natječaja već objavljeno, navodi se u priopćenju.

- Konkurentnost poljoprivrednih proizvođača nije moguće povećati bez značajnih ulaganja u povećanje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta - poručuju iz Ministarstva, detaljnije obrazlažući i neke od natječaja. 

Tako je za ulaganja u kapacitete za tov junadi osigurano 150 milijuna kuna, a natječajem će se financirati izgradnja i rekonstrukcija oko 150 farmi za tov junadi, što će, kako se navodi, znatno doprinijeti povećanju produktivnosti u sektoru proizvodnje junećeg mesa.

Za budući natječaj ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje reprocentara u svinjogojstvu, Ministarstvo je predvidjelo potpore u iznosu od 300 milijuna kuna. Namjera je izgraditi 20-ak reprocentara, pri čemu će se broj krmača povećati za 20.000, što bi kratkoročno trebalo doprinijeti povećanju proizvodnje svinja od 400.000 tovljenika godišnje, navode iz resora poljoprivrede.

Uz podatak da je samodostatnost Hrvatske u proizvodnji povrća na razini od 55 posto, poručuju kako je nužno povećanje proizvodnih kapaciteta. Pritom najavljuju potporu od 150 milijuna kuna za uzgoj povrća u zaštićenim prostorima, a tim će se natječajem financirati novih više od 50 hektara površina pod stakleničkom/plasteničkom proizvodnjom.

Novim natječajem za podizanje i rekonstrukciju trajnih nasada, uz potporu od 200 milijuna kuna, planirano je obuhvatiti 1.000 hektara voćnjaka koji će biti opremljeni najmodernijim sustavima za zaštitu od mraza i tuče te sustavima navodnjavanja.

Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima kroz njihovu preradu, Ministarstvo sufinancira kroz izgradnju, rekonstrukciju i opremanje preradbenih kapaciteta, za što je osigurano 300 milijuna kuna i zaprimanje prijava je u tijeku. Tim investicijama modernizirat će se i izgraditi moderni kapaciteti za preradu mesa, mlijeka, voća i povrća i žitarica.

Ministarstvo poljoprivrede ističe kako podržava i ruralno stanovništvo u održivom razvoju i aktivnostima koji im omogućuju ostanak na tim područjima. Tako se potporom od 240 milijuna kuna, uz stopostotni intenzitet potpore, sufinancira pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, a njihov će se razvoj sufinancirati uz intenzitet potpore od 70 posto. Cilj je, kako naglašavaju, zadržavanje postojećih te stvaranje novih radnih mjesta kroz mogućnosti ostvarenja dodatnog prihoda koji nije direktno povezan samo s poljoprivrednom proizvodnjom.

Osim mjera namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima, Ministarstvo kroz planirane natječaje financijski podupire i šumarski sektor, njihovu brigu o šumskom eko sustavu i njegovu dostupnost cjelokupnoj populaciji, kao i aktivnosti povećanja vrijednosti degradiranih šumskih struktura i njihovoj konverziji u kvalitetniju masu koja u većoj mjeri pomaže vezanju ugljika iz atmosfere.

Također, predviđeni su i natječaji za sufinanciranje rada operativnih skupina i proizvođačkih grupa, uspostava kratkih lanaca opskrbe, sudjelovanje i promoviranje proizvoda u sustavima kvalitete, osiguranje poljoprivredne proizvodnje, obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala, očuvanje i korištenje genetskih resursa u poljoprivredi, kao i neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena poput uklanjanja invazivnih stranih vrsta, kupnje električnog pastira, psa tornjaka, izgradnje nastambi za stoku i sl. 

14. travanj 2024 20:17