Hrvatska
StoryEditor

Ministrica Vučković: Mljekarska industrija jamči da će se otkup nastaviti

21. Srpanj 2020.
Marija Vučkovićfoto Ratko Mavar

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je izjavila da je odluka tvrtke Meggle o gašenju proizvodnje u Hrvatske konačna, no poručila je njezinim kooperantima da otkup nije ugrožen, jer mljekarska industrija jamči da će se otkup nastaviti.

Ministrica je to izjavila nakon sastanka s predstavnicima mljekarske industrije i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem. Povod sastanka bila je najava tvrtke Meggle Hrvatska o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj. Vučković je rekla i kako se radi na pronalasku modela kako bi se sačuvala radna mjesta i tradicija proizvodnje mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji.

Tvrtka Meggle Hrvatska je krajem prošlog tjedna objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase. 

Vučković je nakon sastanka izjavila kako odluka Megglea o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj nije promijenjena no poručila je kooperantima, kojih je 280 da nisu ugoženi te imaju jamstva mljekarske industrije da će se otkup nastaviti.

- Meggle će, pak, sa svojim kooperantima nastaviti suradnju do 31. prosinca, kazala je i dodala da je otkup mlijeka ovih 280 kooperanata 'težak' između 25 i 26 tisuća kilograma mlijeka.

Poručila je i da će Vlada i lokalna samouprava učiniti sve da se proizvodnja održi i da se sačuva svih 160 radnih mjesta te da se proizvodnja u idućem razdoblju učini konkurentnijom.

Predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak je nakon sastanka izjavio kako je njihova odluka o gašenju proizvodnje konačna. Riječ je o poslovnoj odluci, kazao je napominjući kako je donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize.

Ponovio da će u procesu restrukturiranja postupati odgovorno i socijalno osjetljivo te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima. Meggle će u svemu ovome, kako je kazao, pokušati kao i do sada biti socijalno odgovoran i dobar poslodavac sve do kraja. Rekao je i kako je Meggle spreman za razgovore o prodaji tvornice.

- Spremni smo za razgovore o prodaji tvornice i do 31. prosinca imamo vremena na tome raditi - kazao je.

I župan Anušić je također kazao kako kooperanti za sada mogu biti bez brige, nastavit će se otkup mlijeka. Dodao je te kako se radi na rješavanju problema o kojem je izvijestio i premijera Andreja Plenkovića. Premijer je spreman sudjelovati u rješavanju problema, kazao je Anušić. 

24. travanj 2024 13:03