Hrvatska
StoryEditor

Mirovinski fondovi: Uvođenje eura znatno će povećati likvidnost mirovinskih fondova

28. Rujan 2020.
Piše:
piše Kata Pranić
[email protected]

- Uvođenje eura ne znači da će mirovinski fondovi smanjiti ulaganje u RH već se time otvara prostor da višak, odnosno rast imovine mirovinskih fondova iznad rasta domaćeg kapitala i tržišta bude uložen na inozemnim tržištima čime se postiže diversifikacija – rekao je Ivan Grbac, voditelj upravljanja imovinom Raiffeisen mirovinskog društva, na trećem Financial Brunchu u organizaciji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Tema FiBre bila je značaj uvođenja eura za mirovinske fondove u Hrvatskoj, a neka od pitanja bila su utjecaj na rizičnost portfelja mirovinskih fondova, te mijenja li se i u kojoj mjeri ulagačka perspektiva fondova. Grbac je naglasio da su mirovinski fondovi ispunili jednu od svojih zadaća a to je razvoj domaćeg obvezničkog tržišta što je utjecalo i na promjenu valutne strukture obvezničkog duga RH.

- Ulaskom RH u eurozonu valutni rizik znatno će se smanjiti, ali ga ne treba svoditi samo na valutni rzik jer za mirovinske fondove ima daleko veći značaj zbog tečaja zbog toga što je euro druga najzastupljenija valuta, iza američkog dolara, u globalnoj ekonomiji što znači likvodnost. Grbac je izlaganje završio tvrdnjom da će uvođenje eura znatno povećati likvidnost mirovinskih fondova.

O tome što treba mirovinskim fondovima u pripremi za uvođenje eura govorio je Gordan Šumanović, član Uprave Raiffeisen mirovinskog društva, a Velimir Šonje, direktor Arhivanalitike, izjavio da će Hratska biti pod pritiskom jačanja kune zbog milijardi europskog novca koji će početi dolaziti od 2021. te zahvatiti i period uvođenja eura.

15. travanj 2024 02:32