Hrvatska
StoryEditor

Mjere prevencije širenja koronavirusa koje provode tvrtke u Hrvatskoj

04. Ožujak 2020.
koronavirus rukovanje

U situaciji, u kojoj se u medijima manipulira ljudskom psihologijom i strahom, važno je ostati hladne glave i zdravog razuma. Globalna histerija vezana za širenje koronavirusa, u ovom je trenutku disproporcionalna stvarnom stanju stvari i trenutno predstavlja najveću prijetnju, kako svjetskom, tako i hrvatskom gospodarstvu. Objavljuju se u medijima tekstovi o tome kako su se hrvatske tvrtke digle na noge, kako gospodarstvu prijeti kolaps pa čak i neke institucije dodatno 'potpiruju vatru'.

Nedavno je objavljena anketa Hrvatske gospodarske komore s bombastičnim naslovom 'Dvije trećine naših tvrtki već osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje', što su u prenijeli i mediji iako u zadnjoj rečenici priopćenja stoji da je u toj anketi sudjelovalo tisuću poduzeća, odnosno svega 0,7 posto registriranih tvrtki u Hrvatskoj. Većina poduzeća nema nikakvih problema u poslovanju zbog koronavirusa pa samim time ni potrebu sudjelovati u takvim anketama. Najbolji prikaz kako stoje stvari u gospodarstvu jesu konkretni primjeri i priče poduzetnika o tome kako se nose s koronavirusom, koje smo objavili u aktualnom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

Poduzetnici budno prate što se događa, slijede upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i izrađuju scenarije 'raznih boja' pa i one crne, nadajući se da ih neće biti potrebno aktivirati. Za sada su u modu prevencije, čekajući, kao i ostatak svjetskog gospodarstva, razvoj situacije.

Evo koje se mjere prevencije HZJZ-a implementiraju u poslovnu svakodnevicu:  

OPĆE MJERE ZAŠTITE: 

  • održavati udaljenost od najmanje jednog metra između ljudi u razgovoru te prilikom socijalnih interakcija
  • izbjegavati bliski kontakt sa svima koji pokazuju simptome respiratornih bolesti poput kašlja i kihanja
  • pridržavati se higijenskih mjera, posebice ako rad zahtijeva kontinuirani kontakt s drugim osobama tijekom pretežitog dijela ili tijekom cijelog radnog vremena, a to su češće pranje ruku koje obuhvaća pranje sapunom i vodom kroz 20 sekundi uz obaveznu uporabu higijenskog gela na kraju pranja ruku. U situacijama kada nije moguće pranje ruku, održavati higijenu uporabom higijenskog gela koji sadrži 70 posto alkohola. Prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja kako bi dlanovi ostali čisti (tako se sprječava daljnje širenje i kontaminacija) ili kašljanje u papirnatu maramicu koju je odmah potom potrebno baciti u zatvoreni koš za smeće te nakon toga oprati ruke
  • u slučaju lošeg osjećanja, temperature ili kašlja ne dolaziti na posao već se javiti liječniku obiteljske medicine. 

Specifične mjere zaštite

Odlukom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva provodi se zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz Kine. Osobe koje dolaze iz područja u kojima je žarište infekcije (Kina, Južna Koreja, Italija - Veneto i Lombardia i dr.) i koje su zdrave, stavljaju se pod zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu) u samoizolaciji, na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru.

Osobe koje su bile u kontaktu s njima (članovi obitelji iz područja u kojima je žarište infekcije) mogu se kretati bez ograničenja u školu i na posao.

Osobama koje su zdrave, u Hrvatsku dolaze poslovno ili turistički i ne mogu se staviti u samoizolaciju, kretanje im ne može ograničiti sve dok ne razviju simptome bolesti. Na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora moraju se svakodnevno javljati nadležnom epidemiologu.

Do daljnjeg se ne preporuča odlazak stanovništva na bilo kakva putovanja u navedena rizična područja.

Ove preporuke mogu se promijeniti u skladu s epidemiološkom situacijom, stoga se ažurirani podaci vezano uz koronavirus, kao i mjere zaštite svakodnevno objavljuju na internetskim stranicama Ministarstva zdravstva i HZJZ-a.

17. travanj 2024 11:41