Hrvatska
StoryEditor

Naftni šok dobra je vijest za tankerske kompanije

27. Travanj 2020.
Mario Pavić

Generalno smanjenje gospodarskih aktivnosti i pad potrošnje uzrokuje znatno manju potražnju za prijevozom nafte i naftnih derivata. Međutim, rekordno niska cijena nafte, očekivan rast cijene u relativno kratkom vremenu, likvidno tržište s terminskim ugovorima, te prije svega nedostatak skladišnih kapaciteta u SAD-u prouzročen smanjenom potrošnjom i nedovoljnim izvozom, uzrokovali su izraženu potražnju za tankerima kao plutajućim skladištima.

- Na taj način kompenzirana je smanjena potražnja za prijevozom, te se uz manju cijenu goriva trenutno na tankerskom tržištu ostvaruju solidne vozarine. Očekujem da će se kratkoročno već rekordan broj brodova kao plutajućih skladišta još i dalje povećavati, što će neko vrijeme održati vozarine jako dobrim. Međutim, realnost je da će do ovih razmjera smanjena potrošnja sigurno dijelom pogoditi i tankerske brodovlasnike, što će uvelike ovisiti o dinamici globalnog završetka pandemije. Na volatilnost tržišta smo navikli, u grupi uvijek imamo balans brodova koji su zaposleni na ugovor na vrijeme i na spotu. U ovim okolnostima nešto smo skloniji konzervativnijem pristupu i zaključavanju profita kroz dulji period, no tržište će dirigirati mogućnosti. Geografski imamo dobro pozicionirane brodove – ističe predsjednik uprave zadarske Tankerske plovidbe Mario Pavić.

S obzirom da imaju više brodova na Dalekom istoku, s koronavirusom i potrebom prevencije suočili su se od prvog dana njegovog nastanka, tako da već preko tri mjeseca konstantno razrađuju procedure i sve možebitne scenarije.

- Nastojimo koliko je moguće brodove uposliti na što dulja putovanja kako bi bilo što manje ticanja luka u kojima je najveći rizik od širenja zaraze. Uz naše pomorce koji trenutno ne mogu s broda ni na brod smo konstantno, borimo se za njihova prava, te nastojimo da im se ova situacija maksimalno olakša – kaže Pavić, dodajući da je tržište brodova za rasuti teret, koje također imaju u sastavu flote, znatno pogođenije posljedicama pandemije za razliku od tankera.

19. travanj 2024 01:36