Hrvatska
StoryEditor

NAJDOGAĐAJ GODINE: Stečaj Uljanika 

22. Prosinac 2019.
Piše:
piše Aleksandar Tešić
[email protected]

Država kao najveći vjerovnik u stečajnom postupku odgodila je na kraju godine odluku o nastavku proizvodnje u Uljaniku, nad kojim je nakon godina malverzacija i mrcvarenja s pronalaskom strateškog partnera proljetos otvoren stečaj. Može li se osigurati kapital za nastavak proizvodnje i što vjerovnici misle o planu stečajne upraviteljice Marije Ružić o likvidaciji krovne tvrtke pulskoga škvera te očuvanju proizvodnje prijenosom koncesije i poslova dovršetka gradnji na dosad neaktivnu tvrtku Uljanik brodogradnja 1856 doznat ćemo 22. siječnja 2020. godine, za kada je prolongirana skupština vjerovnika. 

Inače, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, početkom rujna je izjavio kako nitko u Vladi ne razmišlja o likvidaciji Uljanika. Poručio je kako od prvog dana zagovaraju da se i za Uljanik, kao i za 3. maj pronađe metodologija reanimacije dijela tih brodogradilišta.

- Nismo bili u potpunosti zadovoljni s pripremama takve inicijative od strane onih koji su to trebali napraviti i došlo je do promjene. Na čelno mjesto procesa došla je osoba koja ima puno više iskustva od bilo koga iz tog okruženja. Siguran sam da će inicijativa oko izrade stečajnog plana sada biti puno intenzivnija", rekao je Horvat.

Tada je izvijestio je da se radi na pronalasku metode kao što je napravljeno za 3. maj, odnosno kako završiti brodove koji su u pulskom škveru. Traži se i strateški partner koji i pulski, ali i riječki škver, želi razvijati s glavnim biznisom izgradnje brodova, rekao je Horvat.

Horvat je istaknuo da se 'morala podvući crta pod ono što je do sada 'upucano' u sustav brodogradnje'. Siguran je da nesmotrenih odluka, kakve su brodogradilišta dovele u sadašnju situaciju, više neće biti te je najavio strogu kontrolu, od izrade projektne dokumentacije, do ugovaranja brodova, njihove izrade i isporuke.

22. travanj 2024 17:59