Hrvatska
StoryEditor

NAJDOGAĐAJ GODINE: Premijer Plenković riješio se opasnih ministara

20. Prosinac 2019.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar
Piše:
piše Edis Felić
[email protected]

Sredinom srpnja premijer Andrej Plenković je odlučio osvježiti vladu s pet novih lica i premještajem jednog ministra. Nezadovoljan je bio s ministricom Nadom Murganić (zamijenila ju je Vesna Bedeković), a Marija Burić Pejčinović postala je glavna tajnica Vijeća Europe, pa je umjesto nje na čelo Ministarstva vanjskih i europskih poslova došao Gordan Grlić Radman. Četvero ih je pak otišlo zbog afera.

Ministar uprave postao je Ivan Malenica umjesto Lovre Kuščevića kojeg su mediji razapinjali zbog navodnih malverzacija sa zemljištem u bračkoj općini Nerežišća. Marija Vučković naslijedila je svoga šefa Tomislava Tolušića u Ministarstvu poljoprivrede o kojem se također svašta pisalo, iako nam se čini da je u njegovom slučaju premijer iskoristio priliku da se riješi potencijalnog konkurenta na prijestolje HDZ-a, o čemu se unatrag više od godinu dana šaputalo.

Prevelik je uteg vladi i HDZ-u postala Gabrijela Žalac (nije prijavila Mercedes E klase, udarila je dijete vozeći auto, k tome joj je vozačka dozvola istekla prije tri godine), no tko zna, možda je na premijera utjecalo i to što je tvrtka Omega software, u kojoj pet postotni vlasnički udio ima i predsjednički kandidat Miroslav Škoro, sklopila nekoliko unosnih poslova s njezinim Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Zamijenio ju je Marko Pavić, dotadašnji prvi čovjek Ministarstva rada i mirovinskog sustava, na čije je pak čelo došao Josip Aladrović.

Ne čekajući smjenu ostavku je podnio i ministar državne imovine Goran Marić prozivan zbog neprijavljivanja niza nekretnina, a zamijenio ga je Mario Banožić.

17. travanj 2024 16:08