Hrvatska
StoryEditor

Najmoćnije žene biznisa: Ivana Bratanić - Žena koja je osiguravateljski biznis prevela preko granice

10. Prosinac 2019.
Ivana Bratanić

Uz Liderovu konferenciju Žene u biznisu, kojom smo prošlog tjedna, devetu godinu za redom nastojali dati svoj doprinos u promicanju žena u gospodarstvu, objavili smo i u aktualnom broju Lidera listu od 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Prema kriteriju upravljačke moći i nekih 'mekih' kriterija poput utjecaja i doprinosa hrvatskom gospodarstvu, odredili smo i 10 najmoćnijih kojima su na konferenciji uručene i svečane nagrade. Na Liderovom webu objavljujemo serijal njihovih stavova i odgovora na teme upravljanja, cjeloživotnog obrazovanja i zaloga za budućnost, odnosno što misle da iza sebe ostavljaju mlađim generacijama.

Među njima je Ivana Bratanić, predsjednica Uprave Euroherc osiguranja koja se treću godinu za redom nalazi na listi 10 najmoćnijih i upravlja sa 157 milijuna eura. Najznačajniji poslovni proces do sada bio joj je strateški iskorak Euroherca na austrijsko tržište osiguranja.

Koje ste ključne odluke donijeli u posljednjih godinu dana i kako su se one manifestirale na Vaše radno okruženje i tržište općenito?

Odluka je bilo puno, strateških i operativnih, mogu reći i na dnevnoj bazi. Kad paralelno vodite dva tržišta, hrvatsko i austrijsko, izazovi su još veći, ali je zadovoljstvo učinjenim neprocjenjivo. Na kraju godine brojke će biti najbolji pokazatelj toga kako smo radili. U intenzivnoj poslovnoj godini kao što je bila ova, vrijeme je doslovno proletjelo.

Koji su Vaši prioriteti u daljnjem razvoju kompanije?

Strateški planovi Euroherca su dugoročni i pomno kreirani. Izlazak na međunarodno tržište dodatno nam je dalo vjetar u leđa i na domaćem tržištu. Ovim potezom ulazimo u povijest kao prva hrvatska osiguravajuća kuća koja je imala znanja i hrabrosti preskočiti granice. Kao i svi naši djelatnici, posebno sam ponosna upravo na tu činjenicu.  

Obrazovanje je jedno od ključnih i najizazovnijih područja za osnaživanje žena u poduzetništvu. Koje ste dodatne edukacije, seminare, treninge i ostale oblike usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja do sada pohađali?

Danas kao magistrica znanosti intenzivno razmišljam o daljnjem znanstvenom usavršavanju, po mogućnosti u inozemstvu, kojim ću nastojati zaokružiti svoju profesionalnu karijeru te specijaliziranim znanstvenim radovima dati dodatan doprinos struci. Naravno, čim ulovim dragocjeno vrijeme koje je nužno za ozbiljan znanstveni rad. U međuvremenu, kroz naše interne treninge i intenzivno učenje stranih jezika te stručnu literaturu, svakodnevno radim na sebi i vjerujem da mi to itekako pomaže u poslu i svim izazovima s kojima se susrećem.

Kako, uz sve izazove privatnog i poslovnog života, naći snage i vremena za usavršavanje i rad na sebi?

Mislim da je ovo najteže pitanje od svih. Balansiram, kao i sve druge žene. Iskreno, u životu u različitim fazama čovjek mora imati i različite prioritete i onda se vodi tim svojim prioritetima. Ravnoteža koju spominjem nikad nije idealna, ali mi žene smo poznate po 'multitaskingu' pa vjerujem da nekako ipak sve uspijemo.

Što mislite da iza sebe ostavljate novim generacijama? Koje ste sustave i uzorke ponašanja unutar radnog procesa promijenili, poboljšali?

Užitak je prenositi znanje na mlađe kolege no užitak je sjetiti se trenutaka kada sam i sama upijala znanja i vještine svojih mentora i uzora. Na tome sam im i danas beskrajno zahvalna. Teoriju je lako svladati i naučiti, ali umijeće je sve kvalitetno primijeniti u praksi i prilagoditi se tržištu i zahtjevnom okruženju. Ono na čemu sam uvijek inzistirala su transparentnost i jednostavnost svih poslovnih procesa, direktna i jasna komunikacija te timski rad. To je jedini način da se u izgrađenu i posloženu strukturu i organizaciju sa svim procesima mogu kvalitetno uključiti novi djelatnici i dalje razvijati poslovni model na zdravim osnovama.

21. travanj 2024 16:13