Hrvatska
StoryEditor

Najskuplji ponedjeljak: Prvi dan škole poslodavce ove godine stoji čak 5,7 milijuna kuna

09. Rujan 2019.
Prvi dan školefoto Getty Images/istockphoto

Konzum i Jysk poslali su medijima obavijest da će njihovi zaposlenici koji imaju prvašiće prvoga dana škole dobiti slobodan dan. Na Liderovu portalu istražili smo koje još tvrtke daju takvu pogodnost. Slobodan dan u ponedjeljak će imati i roditelji prvašića u Zagrebačkoj i Addiko banci, Atlantic Grupi, dm-u, Ikei, Kauflandu, Valamaru, Unilineu, Tele2... Popis vjerojatno nije kompletan.

Naime, čak 36 posto sudionika ankete na Liderovu portalu radi u tvrtkama koje daju slobodan dan roditeljima prvašića, a još tri posto dobiva slobodan dan i za prvi dan u vrtiću.

Ako 36 posto zaposlenih uživa u slobodnom danu za prvašića, izračun je sljedeći: to bi za 38.000 upisanih u prvi razred značilo 13.680 slobodnih dana za roditelje (ako samo jedan dobiva slobodni dan). Budući da je prosječna dnevna bruto plaća 420 kuna, to znači da će poslodavci prvi dan škole platiti 5,7 milijuna kuna.

Tim rezultatima posebno mogu biti zadovoljni kreatori 'demografske' politike u Vladi. Oni ionako većinu poreznih olakšica građanima daruju iz proračuna poduzetnika. To vrijedi i za ovu demografsku mjeru.

29. travanj 2024 20:46