Hrvatska
StoryEditor

Nakon Brexita, sve oči uprte u Škotsku. Hoće li postati samostalni?

07. Veljača 2020.

Nakon Brexita sve oči su uprte u Škotsku i volju Škota da napokon postanu samostalni. Iako su 2014.godine glasali za ostanak u Velikoj Britaniji danas bi taj referendum izgledao drugačije tj. pokazalo bi se da su Škoti za povratak u EU i izlazak iz Velike Britanije.

Škotska premijerka uspješno koristi Brexit kako bi povećala podršku Škota za vlastitom samostalnošću jasno razlučujući Brexit i ostanak u Britaniji kao jednu opciju ili neovisnost Škotske kao članice EU. Novi referendum o neovisnosti Škotske neće biti održan ove godine već u narednih pet godina.

Premijerka Sturgeon je vrlo oprezna sa tajmingom referenduma koji mora biti legalan i legitiman jer bi ga u protivnom Velika Britanija mogla stopirati.

Istovremeno je u škotskom parlamentu iznijela prijedlog o održavanju novog referenduma o neovisnosti koji je dobio podršku 64 zastupnika dok je njih 54 bilo protiv. Zatražila je od britanske vlade dogovor o takvom referendumu koji bi se održao na datum i način koji odredi škotski parlament. Boris Johnson je odmah odbacio takav prijedlog no Sturgeon zasigurno neće odustati od provođenja istog.

Na robnoj burzi u Chicagu i ovaj je tjedan bio u 'crvenom', dakle cijene svih žitarica su padale. Sojino zrno bilježi pad od čak 10 usd/mt, cijena kukuruza je ostala nepromijenjena, dok je cijene pšenice pala 4 usd/mt.

Petak je donio najveće promjene jer se tržište bavilo Brexitom, korona virusom, trgovinskim ratom između Kine i SAD-a i komentarima predsjednika Trumpa o američkoj trgovini.

Situacija sa korona virusom koji je krenuo iz Kine utječe na sva tržišta iako nema izravnog doticaja i utjecaja na tržište stočnom hranom ili žitaricama niti potrošnjom istih.

U Peruu se isto stvara panika zbog korona virusa jer je Kina najveći svjetski  potrošač ribljeg brašna, pa sve što brine Kineze automatski brine i proizvođače ribljeg brašna.

Ne preostaje nam ništa drugo nego biti strpljivi i čekati kako će se cijela situacija na globalnom nivou razvijati. 

14. travanj 2024 03:45