Hrvatska
StoryEditor

Nakon osvajanja domaćeg tržišta Tvornica ulja Vinkovci napada njemačko

11. Rujan 2021.
Zvonimir i Zdenka Prgometfoto Ratko Mavar
Tvrtka jedina u Hrvatskoj proizvodi suncokretovo hladno prešano ulje, a njezin brend Sunce Vinkovaca nalazi se na policama domaćih velikih prodajnih centara. No sve je počelo u Poduzetničkom inkubatoru BIOS u Osijeku s konopljinim uljem...

Usred polja suncokreta prošle je godine 'niknula' nova Tvornica ulja Vinkovci, čiji je začetak bio u Poduzetničkom inkubatoru BIOS u Osijeku, a nastala je na ideji o proizvodnji zdrave hrane supružnika Zdenke i Zvonimira Prgometa. Zamišljena je kao tvornica za proizvodnju hladno prešanog ulja od konoplje i 2015., kad su je osnovali Zdenka Prgomet i njezin poslovni partner Ivo Koški, počela je proizvoditi ulje, brašno i protein od konoplje kao osnovne proizvode te ulje od lana, lješnjaka, oraha, badema, sjemenki grožđa i suncokreta. Imali su zaposlenu jednu prehrambenu tehničarku i proizvodili ulje na dvije male preše čiji je kapacitet bio 50 kilograma suncokreta na sat, ali posao nije išao onako kako su zamislili.

Nadali su se da će biti veća potražnja za uljem od konoplje, koju je bilo teško nabaviti na domaćem tržištu, dostupne su bile vrlo male količine loše kvalitete, tako da su je morali uvoziti. Osim toga, pojavio se i velik broj proizvođača ulja od konoplje koji su marketing temeljili na promidžbi da to ulje liječi rak, što nije točno. Iako su mnogo uložili u taj posao i svakoga vikenda boravili na sajmovima u drugome gradu te tijekom tri godine napravili dvjesto tisuća kilometara po cijeloj Hrvatskoj, Prgometi su odlučili odustati od konoplje i proizvoditi samo hladno prešano suncokretovo ulje.

Budući da su se Zdenka i Koški (sa po 50 posto udjela u tvrtki) počeli razilaziti u razmišljanjima o poslovanju, prekinuli su suradnju. Koškoga je isplatio vinkovački AMM, koji proizvodi konstrukcije za kanalizaciju i čiji je vlasnik u rodbinskim odnosima s Prgometima, te je ta tvrtka 2017. postala većinski suvlasnik uljare, a Zdenka je, s još nekoliko članova obitelji Prgomet, ostala suvlasnica. Nakon toga počeo je uspon tvornice koja jedina u Hrvatskoj proizvodi suncokretovo hladno prešano ulje, čiji je brend Sunce Vinkovaca moguće kupiti u najvećim prodajnim centrima.

Preseljenje u Vinkovce

Iz Osijeka je tvornica preseljena u Vinkovce, rodni grad Prgometa, što je zahtijevalo dobivanje niza dozvola. Kupljen je poslovni prostor koji je trebalo prilagoditi proizvodnji i skladištenju ulja te nusproizvoda od suncokreta – peleta i pogače.

Dosad je u tvornicu uloženo 15 milijuna kuna, od čega je 1,1 milijun kuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova, a ostalo je financirao AMM pozajmicama, tako da tvrtka nije u kreditu. Direktor je Zvonimir Prgomet, pravnik koji je donedavno bio zaposlen kao konzultant za fondove EU u Gradu Osijeku, a Zdenka, upravna referentica, radila je u osiguranju. Suvlasnici tvrtke sve su poslovne odluke prepustili Zvonimiru, a Zdenka se zasad bavi dostavom i tehničkim detaljima vezanim uz proizvodnju. Zbog preseljenja proizvodnje u Vinkovce i nabavke novih strojeva i silosa, kao i pandemije koronavirusa proizvodnja je počela tek u siječnju ove godine, ali vlasnici tvrtke zadovoljni su postignutim rezultatima.

– Javili smo se 2018. na natječaj za sredstva iz europskih fondova i 2019. dobili 1,1 milijun kuna nepovratnih sredstava, što je bilo 50 posto od onoga što nam je u tom trenutku trebalo. Prijavili smo projekt vrijedan 2,2 milijuna kuna, ali tad nismo imali promet kojim bismo to opravdali i dobili smo samo polovicu od traženog iznosa te smo kupili liniju za proizvodnju hladno prešanog ulja i čistilicu. U početku smo mislili ostati u BIOS-u, ali nisu nam dali dozvolu za silos te smo u ožujku prošle godine kupili jednu halu u Vinkovcima koju smo preuredili. Da nije bilo pandemije koronavirusa, proizvodnju bismo počeli prošle godine, ali kasnila je montaža opreme koju smo nabavili u Češkoj, kao i silosa koje smo kupili u Poljskoj, tako da smo opremu montirali tek u prosincu prošle godine – objašnjava Zvonimir i najavljuje da uskoro stiže i linija za uklanjanje voska iz ulja.

Proizvodni i skladišni prostor Tvornice ulja Vinkovci prostire se na 3500 metara četvornih i ima mjesta i za nove strojeve. Stručnu pomoć u proizvodnji suncokretova hladno prešanog ulja pružio im je docent Marko Obranović s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

'Hladno' je bolje

Između hladno prešanog i rafiniranog ulja suncokreta velika je razlika. U Hrvatskoj se na godinu proda 30 milijuna litara rafiniranog suncokretova ulja u koje se tijekom proizvodnje dodaju fosforna kiselina i otapala, a grije ga se na 260 stupnjeva, zbog čega ima dulji rok trajanja. Hladno prešano suncokretovo ulje mehanički je prešano na temperaturi od najviše 40 stupnjeva, sačuvani su svi prirodni nutrijenti koje sjemenka suncokreta sadrži. Nakon prešanja ono se samo dvostruko filtrira jer sadrži prirodni vosak iz ljuskice suncokreta i potom puni u boce bez dodavanja bilo kakvih kemijskih sredstava. To ulje ima rok trajanja od godinu dana jer je takva preporuka Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, što je na naljepnici na boci i objašnjeno. Tvornica ulja Vinkovci zasad proizvodi linolsko suncokretovo ulje, namjerava uskoro pokrenuti proizvodnju i oleinskog, koje je po sastavu kiselina slično maslinovom, ali taj će udio iznositi samo 10 posto proizvodnje, a kao premium ulje izaći će na Sparove police.

Suncokret nabavljaju na domaćem tržištu. Najveću količinu kupuju od PIK-a Vinkovci i imaju još tri dobavljača. Od početka godine proizveli su 110 tisuća litara ulja, a kapacitet tvornice je 2,3 milijuna litara na godinu.

Brend Sunce Vinkovaca

– Za 2022. imamo ugovorenu količinu suncokreta za proizvodnju 1,1 milijun litara i najesen otvaramo šest novih radnih mjesta za tehnologa, majstore za održavanje strojeva i proizvodne radnike. Plan je za tri godine doći do kapaciteta zbog kojeg ćemo raditi u tri smjene – ističe Zvonimir.

Sunce Vinkovaca nešto je skuplje od rafiniranog suncokretova ulja i cijena mu se kreće oko 20 kuna po litri, može ga se kupiti u Kauflandu, Plodinama, Sparu, Bosu, a uskoro stiže i u Tommy i Studenac. Da pandemija koronavirusa nije omela poslovne planove, to bi ulje dosad bilo u svim velikim prodajnim centrima, ali ne bi još išlo u izvoz. Trenutačno su u tijeku pregovori s jednim velikim i skupim prodajnim centrom u Njemačkoj koji traži ulje pakirano u staklenu bocu, a na talijanskom tržištu žele ga u limenkama. Ali Talijani će još neko vrijeme pričekati jer pakiranje ulja u limenke zahtijeva nove investicije od nekoliko stotina tisuća eura, što sad nije prioritet. Tvornici ulja Vinkovci važno je osigurati obrtna sredstva da bi se proizvodnja mogla nesmetano odvijati, a to znači ove godine imati osam milijuna kuna za kupnju suncokreta i još milijun kuna za njegovo skladištenje u PIK-u Vinkovci. Da, primjerice, sad kupe suncokreta koliko imaju kapaciteta za godišnju proizvodnju ulja trebalo bi im 25 milijuna kuna obrtnih sredstava. Suncokret će ove godine kupiti na kredit, o čemu ranije nisu ni razmišljali jer banke nisu bile sklone kreditirati ih ili su tražile veliko osiguranje. Ali sada i banke mijenjaju stajalište i same nude kredite.

– Osim nabave suncokreta, jako nam je važno i proširenje kapaciteta te ćemo ići na nove natječaje za sredstva iz europskih fondova. Sad je dnevni kapacitet prerade 16 tona, ali povećat ćemo ga za još toliko i vjerojatno sagraditi još neki silos. Zakupili smo skladišni prostor u PIK-u Vinkovci gdje držimo suncokret, ali s obzirom na previranja unutar te tvrtke ne znamo što će se dogoditi i zbog toga trebamo još jedan silos. U tijeku su pregovori o gradnji zajedničkog silosa s tvrtkom s područja Vukovarsko-srijemske županije koja u vlasništvu ima mnogo zemlje i uzgaja suncokret. Slažemo studiju isplativosti i zasad sve dobro ide – ističe Zvonimir.

U skladištu Tvornice ulja Vinkovci trenutačno stoji i 25 tona peleta od suncokretove ljuskice jer država nije donijela pravilnik o njegovu certificiranju. Kad se certificiranje obavi, ponudit će ga diskontima Boso, a iduće godine imat će ga 150 tona i ponuditi i Pevexu. Taj pelet nije isplativ proizvod, ali s druge strane riječ je o zbrinjavaju otpada.

Planovi za kozmetiku

Još jedan proizvod od ostatka suncokreta je pogača, ali uljara od travnja čeka naplatu 300 tisuća kuna za 120 tona koliko je prodala jednom od svojih kooperanata. S naplatom ulja nema takvih problema, Kaufland plaća za trideset dana, a Spar i ostali za 60 dana.

Dugoročan poslovni cilj suvlasnika uljare je pet milijuna litara godišnje proizvodnje ulja, u što treba uložiti pet milijuna eura, ali zasad je jedan od primarnih ciljeva – izvoz. Da bi se sve to ostvarilo, osim kredita i zadužnica kod AMM-a, žele i sredstva iz europskih fondova, na koje Tvornica ulja Vinkovci stalno prijavljuje projekte. Sad je u tijeku natječaj za solarne sustave, čijom bi se ugradnjom znatno smanjila potrošnja električne energije.

– Javit ćemo se za opremanje laboratorija, ovo što sad imamo dovoljno je za naše potrebe jer se koristimo uslugama Inspekta iz Osijeka, koji nam radi analize, ali želimo to raditi u svojem laboratoriju. Imamo još planova vezanih uz proizvodnju kozmetike jer je ulje suncokreta baza za kozmetiku, a možda ćemo i pogaču prodavati kao stočnu ili hranu za kućne ljubimce – zaključuje Zvonimir. 

18. travanj 2024 04:10