Hrvatska
StoryEditor

Nakon teksta u Lideru Fakini se ipak angažirali na gradilištima

24. Studeni 2019.
foto Dražen Lapić

Nakon što smo u novom broju Lidera objavili priču o tvrtki Fakini koja je stvarala probleme kupcima njihovih stanova, ali i izvođačima radova i njihovim kooperantima, s terena stižu, možemo reći, čak ohrabrujuće vijesti. Na jednoj zgradi na Kajzerici (preko puta vrtića) nakon što su radovi prije izvjesnog vremena stali, počeli su ponovo raditi majstori, uz čvrsto obećanje vlasnika tvrtke Fakini Danijela Babića kupcima stanova da će zgrada biti gotova na vrijeme. Također imamo informacije o tome da će i u Kružnoj 26 na zagrebačkom Jarunu biti završeno sve ono što se dogovorilo. Naime, u tu zgradu su se trebali useliti stanari još u ožujku 2018., no kako je rok bio dosta probijen, trojici kupaca je dozlogrdilo pa su uselili u prosincu 2018., još dok je zgrada bila u roh bau fazi.

Osim toga, u toj priči pišemo i o slučaju Ivana Barbića koji je 22. listopada 2018. potpisao predugovor s tvrtkom Fakini za kupnju stana u tada još neizgrađenoj zgradi na zagrebačkoj Kajzerici kod nasipa (ovih se dana treba početi graditi). Barbić je uplatio 10 tisuća eura kapare, cijena je bila dogovorena po 1950 eura po kvadratu, da bi u ožujku tvrtka Fakini tražila od Barbića 2300 eura za kvadrat (navodno zbog izmjene projekta), na što on nije pristao. Gotovo godinu dana kasnije, 1. listopada Fakini su mu otkazali prodaju, što je bilo u skladu s predugovorom i vratili mu 10 tisuća eura. Barbić se osjeća prevarenim jer je beskamatno godinu dana kreditirao Fakine, izgubio je vrijeme u potrazi za stanom, a povrh toga cijene kvadrata danas su za najmanje 20 posto više nego lani.

Cijeli tekst o Fakinima pročitajtei u tiskanom ili digitalnom izdanju Lidera.

Ipak, kako čujemo, stvari se sada mijenjaju, pa iako ne želimo biti suci, mislimo da bi, osim nastavka gradnje na aktualnim projektima, i Barbić trebao dobiti stan po cijeni iz predugovora. Ali to je stvar Barbića i Fakina. U svakom slučaju, možemo reći da je članak u ovom broju Lidera već sad ispunio barem onu svrhu da se nedostaci otklone u aktualnim projektima (naravno ako se obećano izvrši). Nadamo se da će članak potaknuti poduzetnike, ali i potrošače na to da je fer poslovanje u konačnici korisno za 'zdravlje' društva, a u takvom društvu gospodarstvo je razvijenije, što nam potvrđuju gospodarstva u bogatijim zemljama od naše. 

25. travanj 2024 11:17