Hrvatska
StoryEditor

Nataša Kalauz: Želimo biti partner kompanijama koje žele dati doprinos zaštiti okoliša

24. Veljača 2021.
Hand of a businessman reach out towards hand of the naturefoto Shutterstock

- Imam ambiciozne planove za jedinu međunarodnu organizaciju iz područja zaštite okoliša koja ima urede u svih osam zemalja Adria regije. Očekuje nas implementacija i apsorpcija EU Green Deal sredstava i u tom kontekstu želimo se pozicionirati kao ključni partner vladama zemalja regije koji može ponuditi stručna rješenja i znanja oslanjajući se na iskustvo iz preko 100 ureda diljem svijeta – izjavila je Nataša Kalauz koja je nedavno preuzela novu funkciju izvršne direktorice WWF Adrije regionalnog ureda te svjetske organizacije za zaštitu prirode sa sjedištem u Zagrebu.

image
Nataša Kalauz
Njezin je također cilj snažnije surađivati s korporativnim sektorom u regiji i na to će u svom mandatu staviti naglasak u nadolazećem periodu.

- Imamo kritičnu masu kompanija koje žele dati konkretan doprinos očuvanju okoliša i uključiti se u borbu protiv klimatskih promjena i u tome im WWF kao svjetski priznati brand želi biti partner. Sve u svemu, čeka me zanimljiv i izazovan posao, ali i veoma plemenit pa sam posebno sretna da preuzimam kormilo jedne takve prepoznatljive organizacije – istaknula je Kalauz.

Njezina nova pozicija prilično je iznenađenje s obzirom na prijašnja iskustva u svojoj karijeri u kojoj se istaknula kao stručnjakinja u području razvoja poslovanja, investicija i razvojnih strategija. Kalauz je magistrirala međunarodne odnose i europske studije te vodila složene međunarodne programe diljem regije. Poslovno je iskustvo stjecala kao savjetnica za strateško planiranje u Vladi Republike Hrvatske, kao članica Nacionalnog vijeća za konkurentnost RH te kao savjetnica za razvoj politika za potporu malim i srednjim poduzećima. Bila je i voditeljica UNDP-ovog programa u Hrvatskoj, čime je usavršila temu održivog razvoja. Uz to, ima i iskustva u prikupljanja sredstava iz privatnog, vladinog i nevladinog sektora. Kao direktorica Odjela za međunarodnu trgovinu pri Veleposlanstvu Velike Britanije u Zagrebu stekla je višegodišnje iskustvo vodeći veliki tim savjetnika za politike i trgovinu u 11 zemalja naše regije. Posljednje je dvije godine provela kao partnerica u konzultantskoj tvrtki.

- Možda se na prvu tako čini no za mene nova pozicija i nije neki veliki zaokret. WWF je tražio osobu s menadžerskim i liderskim iskustvom u međunarodnom sektoru. U organizaciji postoje izuzetno kvalificirani ljudi u raznim domenama zaštite okoliša, no za ovu poziciju nisu se tražili specijalisti za zaštitu prirode već osoba s menadžerskim iskustvom. Lijepo je doći u organizaciju s tako plemenitim ciljevima i iznimno me raduje što ću imati mogućnost dati svoj doprinos očuvanju prirode u našoj regiji – zaključila je Kalauz koja će ubuduće voditi tim od 70 stručnjaka diljem regije.

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode. U 60 godina postojanja, prisutna na svim kontinentima i u više od stotinu država, organizacija je privukla gotovo šest milijuna pratitelja. U našoj regiji WWF djeluje više od dva desetljeća kroz partnerstva s drugim nevladinim organizacijama. Sama WWF Adria službeno je osnovana 2015. godine, a rad organizacije usmjeren je na unapređenje održivog upravljanja slatkovodnim ekosustavima, šumama i zaštićenim područjima te na očuvanje mora i, dakako, divljih vrsta, a sve uz blisku suradnju lokalnih zajednica.

16. travanj 2024 07:32