Hrvatska
StoryEditor

Nenad Žordić - Sa svojim punjenjima potrošenih kaseta za pisače bolji i od originala

31. Ožujak 2021.
Nenad Žordićfoto Dražen Lapić
Microteam iz Velike Gorice s brendom PrintTeam jedini je proizvođač certificiranih reproizvedenih laserskih i tintnih uložaka za pisače i multifunkcijske uređaje u Hrvatskoj i šire, a trenutačno proizvodi više od 2000 vrsta kaseta. Osim u Hrvatskoj, prisutan je u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a u njemu se nadaju poslovanje uskoro i proširiti

Pokretanje reproizvodnje uložaka za tintne i laserske pisače bila je 2004. prekretnica za tvrtku Microteam iz Velike Gorice, čija je osnovna djelatnost do tada bila prodaja informatičke opreme. Pod vlastitim brendom PrintTeam, čije su ime i žig zaštićeni, reproizvodnja uložaka za tintne i laserske pisače postaje pretežita djelatnost tvrtke. PrintTeam je tako jedini i vodeći proizvođač certificiranih reproizvedenih laserskih i tintnih uložaka za pisače i multifunkcijske uređaje u Hrvatskoj i šire, a trenutačno proizvodi više od 2000 vrsta kaseta.

Microteam osigurava i servis za pisače te tržištu nudi različita ispisna rješenja za tvrtke, a reproizvodnja se obavlja tako da uloške recikliraju i ponovno proizvode iz praznih kaseta proizvođača originala. Već 19 godina Microteam ima svoju trgovinu informatičke i uredske opreme od računala, računalnih dijelova, pisača, mobitela, vodova i softvera, a do 2016. djelovao je kao obrt da bi 2017. nastao Microteam. Osim u Hrvatskoj, prisutan je u Sloveniji i Bosni i Hercegovini te se u njemu nadaju da će svoje poslovanje uskoro i proširiti.

Obiteljska tvrtka

Vlasnik Nenad Žordić je prije pokretanja Microteama radio u Hrvatskoj vojsci, odnosno Zrakoplovno-tehničkom centru kao inženjer za hidrauličke sustave na zrakoplovima. No, oduvijek želio pokrenuti svoj posao, a 2001. godine pružila mu se prilika da u vlastitom prostoru otvori informatičku trgovinu. Podigao je kredit od 100.000 kuna i to mu je, kaže, bio prvi kapital. U svojoj garaži ispod stana počeo je potom obnavljati tintne uloške za pisač.

– To sam radio svake večeri nakon zatvaranja trgovine od 21 do 23 sata. Počeli smo kao obiteljski posao, ali s povećanjem poslovanja zaposlili smo nove djelatnike. Nakon osnivanja tvrtke u Microteamu radili su moj otac kao dostavljač, brat koji i danas radi u komercijali te odnedavno moja kći, koja nam svojim znanjem pomaže u PR-u i marketingu. Inače, pri usvajanju novog proizvoda, provodimo brojna testiranja materijala dostupnih na tržištu kako bi novi proizvod bio jednak ili čak i bolji od originala. Stoga što svaki model kasete krije brojne tajne potrebno je mnogo inovativnosti naših djelatnika u proizvodnji. Takvim pristupom novom proizvodu postigli smo da nam je postotak reklamacija vrlo sličan proizvođačima originalnih tonera, znači manji od 0,5 posto, i to uz veću količinu ispisa od originalne kasete te znatno nižu cijenu proizvoda – navodi Žordić.

Proizvod PrintTeama nastaje tako da se, opisao je, najprije prazne kasete pažljivo rastavljaju i čiste. Spremnik kasete potom se puni s točno propisanim tonerom za tu vrstu kasete koji tehnički odgovara OPC-u (bubnju) za optimalno pokrivanje i performanse pisača. Točna količina praha za određeni tip kasete utvrđuje se prema normi ISO 19752/19798.

Jamstvo kvalitete

– Svaka kaseta tonera brtvi se kao i kod izvornog proizvođača, što korisniku osigurava laganu instalaciju bez mogućnosti curenja sadržaja. Tvornički uvježbani tehničari sastavljaju sve kasete s obveznom zamjenom OPC bubnja i drugih potrošenih dijelova. Svaka kaseta s tonerom se nakon sklapanja ispituje prema standardiziranim proizvođačkim testovima te se zadnjom provjerom jamči da odgovaraju striktnim standardima kvalitete. Domaće tvrtke uzimaju naše PrintTeam proizvode za daljnju prodaju ili za vlastite potrebe, a mi od njih otkupljujemo originalne tonere ili uredsku i informatičku opremu za našu daljnju prodaju. Od stranih tvrtki kupujemo repromaterijal za proizvodnju, svakako pratimo najkvalitetnije i provjerene proizvode kako bi naš finalni proizvod odgovarao svim najvišim standardima kvalitete – ističe Žordić.

S obzirom na to da na tržištu postoje više tisuća vrsta pisača i kaseta s različitim tehnologijama ispisa, često kupci kupe pisač koji na kraju ne odgovara njihovim zahtjevima ispisa, ali Žordić ističe da je moguće prilagoditi uložak za pisač kako bi korisnik uspio zadovoljiti svoje zahtjeve kod ispisa bez zamjene pisača ili kupnje novog.

Neprospavane noći

Microteam zapošljava 35 djelatnika, na početku ih je bilo četvero i svakim daljnjim napredovanjem u poslovanju i širenjem posla Žordić je zapošljavao nove radnike. Rad s tonerima specifičan je i za to ne postoji posebna škola pa mu je pri zapošljavanju jedino bitno da osoba ima volju za učenje.

– Trebalo mi je dosta neprospavanih noći da odlučim krenuti u razvoj tvrtke i novo zapošljavanje. Makar smo još uvijek mala tvrtka, ipak smo daleko složeniji od jedne male obiteljske tvrtke, s usvojenim svim složenim procesima koje možete vidjeti u daleko većim tvrtkama. Imamo tako odjele maloprodaje, veleprodaje, proizvodnje, servisa, kontrole kvalitete i sve te procese implementirane putem ISO 9001 i 1401. U proizvodnji uložaka za pisače implementirali smo certifikat GC MARK s ISO/IEC 19752, 19798, 24711 te DIN 33872 i 33871 standardima, koji našim kupcima jamči najvišu kvalitetu uložaka za pisače koji se mogu dobiti na tržištu. Stalno ulažemo u nove proizvode, testiranje novih materijala i poboljšanje kvalitete i procesa – ističe Žordić, dodajući da su iskoristili mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kredit HAMAG–BICRO-a te obročnu otplatu poreza i doprinosa.

Loši 'zamjenski Kinezi'

Iako Žordić doživljava poslovanje u okolnostima COVID-19 izazovnim, nisu ni jednog trenutka prestali poslovati. Gotovo 70 posto maloprodaje u vrijeme zaključavanja odradili su preko web shopa, a proizvodnju i veleprodaju obavljali su u timovima kako bi mogli održati dovoljan razmak i što više smanjili ugrozu zdravlja. Misli da je na proljeće Vlada dobro odradila svoj posao kada je posebnim mjerama pomogla poduzetnicima.

– Vjerojatno ćemo poslije ovog ludila svi govoriti o vremenu prije i poslije korone. Moguće je da će mnogi izazovi ostati isti ili vrlo slični. U našoj djelatnosti prisutni su 'zamjenski kinezi' na tržištu vrlo loše kvalitete, ali i vrlo jeftini. Kupci često ne razumiju i ne znaju razlikovati proizvode jer su nazivi kaseta za pojedini pisač jednaki. Ti 'zamjenski kinezi' krše i brojna patentna prava koja je kod nas još uvijek moguće kršiti. Ove godine očekujem pad od 20 posto, ali mislim da postoji velika šansa za rast jer veliki udio na tržištu čine skupi originalni toneri, kojima smo mi jedina prava konkurencija. Samo naš primjer opstojnosti u gotovo 20 godina pokazuje da je i kod nas moguće razvijati biznis. Mi poduzetnici moramo se prilagoditi okružju u kojem radimo i za svoje neuspjehe ne smijemo tražiti uzrok u nekom drugom ili u sustavu. Ipak kod nas vlada nepoduzetnički mentalitet i, nažalost, to ne možete mijenjati zakonima. To je dugotrajan proces. Brojni naši sugrađani razmišljaju kao da smo još u socijalizmu i da im netko drugi treba nešto dati ili osigurati – zaključuje Žordić.

23. travanj 2024 20:48