Hrvatska
StoryEditor

Nevjerojatan pad - Cijene goriva u Hrvatskoj najniže u posljednje dvije godine!  

10. Ožujak 2020.

Vozači u utorak imaju itekakvog razloga za veselje. Naime, prema podacima portala cijenegoriva.info litra eurosupera 95 u utorak je pala za čak 26 lipa na oko 9,23 kune. Isto tako, cijena litre eurodizela niža je za 15 lipa i kreće se oko 8,90 kuna, dok je litra autoplina jeftinija za impresivnih 30 lipa i sada se kreće oko 4,34 kune! 

U posljednja dva tjedna cijena eurosupera 95 stropoštala se čak 62 lipe i sada je najniža od siječnja 2019. godine. U istom razdoblju cijena litre eurdizela strmoglavila se ukupno 51 lipu i sada je najjeftinija od veljače 2018. godine! Litra autoplina u posljednja dva tjedna spustila se za ukupno 46 lipa. 

Ovo kretanje cijena na tržištu naftnih derivata u Hrvatskoj posljedica je drastične korekcije koja je pogodila svjetska tržišta. Naime, barel sirove nafte (tipa Brent), koji nije ključan za određivanje cijene goriva u Hrvatskoj, u ponedjeljak je pao za nevjerojatnih 30 posto.

U utorak je cijena barela počela rasti i kreće se oko 36 dolara. No, ono što je važno naglasiti jest da se cijena goriva u Hrvatskoj određuje temeljem cijene derivata na tzv. Mediternaskoj burzi i to za vrijednosti ostvarene zaključno s petkom. Stoga se postavlja pitanje hoće li i idućega tjedna padati cijene goriva, ako se nastavi ovakvo stanje na svjetskim tržištima nafte. 

16. travanj 2024 21:07