Hrvatska
StoryEditor

Nitko neće dobiti nekretninu od države ako od države ima bilo kakvo potraživanje

05. Studeni 2019.
Jure Katić, gradonačelnik Slunja i ministar državne imovine Mario Banožić

Ako neka jedinica lokalne samouprave ili neki drugi subjekt ima bilo kakva potraživanja prema državi, neka ne očekuje da će od države, odnosno Ministarstva državne imovine dobiti neku nekretninu, bez obzira koliko ona za državu bila neperspektivna, darovnim ugovorom, već će je moći na osnovi tabularne izjave Ministarstva steći tako da je otkupi od države.

Poruka je to koju je s današnjeg sastanka u uredu župana Damira Jelića u Karlovcu poručio ministar državne uprave Mario Banožić, koji je tom prilikom uručio četiri ugovora, od kojih je onaj o prijenosu vlasništva nekretnina (bivši vojni hangar, tzv. Bosanski magazin i stara Vojna bolnica), u vrijednosti od 20 milijuna kuna, namijenjen proširenju Studentskog doma, izgradnje restorana studentske prehrane i interpretacijskog centra preuzela dekanica Veleučilišta u Karlovcu Nina Popović.

Gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić preuzela je od ministra Banožića darovni ugovor kojim država Gradu Ozlju daruje kuriju Plepelić dvor u Vrhovcu za smještaj istraživačko-edukacijskog centra za vinarstvo i lovstvo. Župan Damir Jelić preuzeo je ugovor o darivanju zgrade i dvorišta radi proširenja kapaciteta Trgovačko-ugostiteljske škole.

Za razliku od njih, gradonačelnik Slunja Jure Katić preuzeo je od ministra Banožića dvije tabularne isprave, uz komentar 'da, samo za razliku od ovih drugih, mi ćemo ovo morati i te kako platiti'.

Pojašnjavajući svoju reakciju, Katić je kazao da se jedna od tabularnih isprava odnosi na objekt stare hidroelektrane, a koja je, tvrdi Katić, greškom i propustom odgovornih osoba iz lokalne komunalne tvrtke 'Komunalac', na kraju potpala pod vlasništvo države, a ne Grada Slunja.

- I tako sad ispada da na kraju mi moramo platiti svoju nekretninu, koja je zbog propusta upisana u vlasništvo države. Iako država nema neke planove s time, ispada da zato što mi imamo otvorena potraživanja prema Ministarstvu obrane (renta za vojni poligon „Eugen Kvaternik“), ne može nam biti darovana takva nekretnina, već se na osnovi tabularne isprave možemo uknjižiti kao vlasnici tek kad je otkupimo, kazao je Jure Katić.

Na današnjem sastanku zatvorenom za javnost razgovaralo se o stotinjak nekretnina u državnom vlasništvu, kazao je ministar Banožić, a posebno je problematično upravljanje stanovima koji nisu riješeni ni kroz sukcesiju, sa stanarima 'koji nisu unutra baš na sto posto legalan način', a s druge strane ima dosta praznih stanova u evidenciji njegovog Ministarstva. Tek kad se svi imovinsko-pravni odnosi rasčiste, ministarstvo može darovati takve nekretnine jedinicama lokalne samouprave uz uvjete koji proizlaze iz Zakona o državnoj imovini.

A jedan od tih uvjeta je, naglasio je ministar Banožić, da jedinica lokalne samuprave nema nikakvih potraživanja prema Republici Hrvatskoj. Što u slučaju ako su ta potraživanja prema državi opravdana, ministar je preskočio objasniti, dodavši da on u potpunosti razumije gradonačelnika Slunja, ali...

18. travanj 2024 03:34