Hrvatska
StoryEditor

Nove procjene BDP-a: Turizam nas uništio, turizam nas spasio

19. Kolovoz 2020.
U HNB-u smatraju da bi, bez obzira na drugi val pandemije, ova godina zbog turizma trebala biti bolja od očekivanja. Čak ako se negativni rizici i aktiviraju u drugoj polovici godine njihov bi se nepovoljan učinak više mogao vidjeti na pokazateljima za iduće godine

Hoće li BDP u ovoj godini strmoglaviti ili tek podbaciti? Hoće li se ostvariti crne slutnje od prije par mjeseci? Ako je suditi prema turističkoj sezoni, razloga za optimizam ima. Sezona i turistička industrija pokazale su se robusnijima od očekivanja pa se i projekcije gotovo dvoznamenkastog pada BDP-a sada modificiraju. Pad bi, čini se, mogao biti manji od očekivanog. S 9,5 na otprilike šest posto. 

Razina turističkih noćenja u prvih sedam mjeseci ove godine bila je na ohrabrujućih 46,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nije mnogo, ali veseli, jer smo računali da će biti na razini do 30 posto. Za usporedbu, u prvih šest mjeseci ove godine turistička noćenja su bila na razini od 29,1 posto u odnosu na prvu polovicu prošle godine.

– S obzirom na to da je kolovoz još uvijek aktualan, a u srpnju i kolovozu ostvari se oko 60 posto ukupnih turističkih noćenja cijele godine, nastavak pozitivnih trendova s početka glavnog dijela turističke sezone pridonio bi očekivanjima blažeg pada BDP-a od dosadašnjih prognoza – oprezni su u očekivanjima u Vladi te podsjećaju da bi, prema dosadašnjim projekcijama Ministarstva financija, ovogodišnji pad BDP-a iznosio 9,4 posto.

No sada ima razloga za optimizam, jer će na BDP najviše utjecati pad vrijednosti izvoza robe i usluga, ponajprije izvoza usluga, u čijoj strukturi prihodi od turističkih usluga čine oko 70 posto.

Optimistične procjene

– Stoga će turistička sezona, bolja od očekivane, imati utjecaja i na ukupnu gospodarsku aktivnost. Ipak, prije završetka glavnog dijela turističke sezone, teško je kvantificirati utjecaj novih podataka o turizmu na reviziju kretanja BDP-a, jer pored fizičkih pokazatelja noćenja, nije izvjesno koliko će biti manja turistička potrošnja s obzirom na nepovoljnu gospodarsku situaciju u našim glavnim emitivnim tržištima – istaknuli su u Vladi u kojoj, kao uostalom i mnogi drugi, iščekuju procjenu pada BDP-a u drugom kvartalu i nove projekcije za nagodinu koje će biti objavljene početkom rujna.

U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) su optimističniji čak i od Vlade. Prema riječima Vedrana Šošića, viceguvernera HNB-a, ta je institucija simulirala kretanje gospodarske aktivnosti i u manje pesimističnim scenarijima od temeljnoga, prema kojemu se u ovoj godini može očekivati pad BDP-a od 9,7 posto. Pri tome se, uz bolje pretpostavke u turizmu, uzimaju u obzir i nešto blaži nepovoljni učinci epidemije na osobnu potrošnju i investicije.

– U takvim scenarijima gospodarski pad bio bi za otprilike trećinu manji nego u osnovnom scenariju. To znači da bi mogao biti oko 6,5 posto. S druge strane, prisutni su i znatni nepovoljni rizici koji bi se materijalizirali ako se epidemiološka situacija pogorša, 'šteta' u tom slučaju ne bi trebala biti kao od prvog vala – rekao je Šošić i dodao da bi, bez obzira na drugi val pandemije, ova godina zbog turizma vjerojatno trebala biti nešto bolja od očekivanja.

Čak ako se negativni rizici i aktiviraju u drugoj polovici godine, dodao je viceguverner, njihov bi se nepovoljan učinak mogao vidjeti na pokazateljima za iduće godine više nego za ovu.

I tako ispada da je naša sezona uspješna uglavnom zbog onih čimbenika na koje nismo mogli utjecati. Dovoljno smo blizu Srednjoj i Zapadnoj Europi da nam turisti dolaze automobilima, što je itekako važno u odluci gdje i kako ljetovati usred pandemije koronavirusom, a uz to imamo izrazitu sezonalnost. Turisti nam najviše dolaze u srpnju, kolovozu i rujnu. Dok druge mediteranske destinacije pate jer ovise o turistima koji im dolaze ponajprije avionima, a aviona nema, a k tome, sezona im traje cijele godine, pa su već u debelom minusu. Mi smo tako ove godine, sve je izglednije, najmanje pogođena destinacija na Mediteranu. Osim toga, epidemiološka situacija nam je, barem u srpnju, išla na ruku, otvorili smo se za turiste i imamo pravo barem malo likovati.

Što drugi ekonomski analitičari očekuju od BDP-a u ovoj godini, tko je optimističan, a tko pesimističan pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju tjednika Lider.

23. travanj 2024 18:58