Hrvatska
StoryEditor

Novi broj Lidera donosi rješenja za koronakrizu, intervju s Borisom Vujčićem i temu o cjenovnim poremećajima

09. Travanj 2020.

Koronakriza u kratkom je roku poremetila ustaljene globalne i lokalne tokove robe i usluga, što je potaknulo uspostavljanje novih odnosa među cijenama na tržištu. Nafta odavno nije bila toliko jeftina, ali prijevoz je drastično poskupio.

Cijena utovljene junadi danas je na najnižoj razini u posljednjih pet godina, a zbog koronavirusa proizvodnja sirovine za tov sve je skuplja. Gotovo do jučer pomoćnom se kuharu na Jadranu nudilo sedam tisuća kuna na mjesec, danas je na državnome minimalcu. Napuhane cijene najma poslovnog prostora rasplinjuju se zbog masovnog prelaska na rad od kuće...sve su ovo posljedice trenutne kornakrize. Cjenovni poremećaji su na vrhuncu, a u temi tjedna Ksenija Puškarić saznala je što će još pojeftiniti, a čemu će cijene i dalje rasti.

Izvjesno je da će BDP u drugom kvartalu pasti u visokim postocima, ali u ovom je trenutku sve igra pogađanja bez previše smisla. Sve se misli sada okreću ljetu, koje bi moglo rezultirati željom potrošača i poduzetnika za što bržim vraćanjem na staro. Vanja Figenwald piše zašto nas od potopa može spasiti samo 'eksplozija života' na ljeto.

Korona ekonomija nam je stigla na vrata, likvidnost presušuje, a novih kredita (još) nema. Matilda Bačelić piše o jamstvima, programima za kreditiranje i likvidnost.

Aleksandra Brzić napravila je veliki intervju s guvernerom Hrvatske narodne banke, Borisom Vujčićem koji kaže kako je visina deviznih pričuva primjerena svim zamislivim scenarijima. Sredstava ima za sve, kaže on, a što je još rekao našoj novinarski saznajte u novom broju. Tu je i intervju s predsjednikom Uprave Compinga, Alojzijem Jukićem s kojim je razgovarala Nikolina Oršulić.

Ovo je samo djelić tema, a sve ostalo čitajte u digitalnom ili tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider.

24. travanj 2024 04:09