Hrvatska
StoryEditor

Novi broj Lidera donosi sve o natječajima za EU fondove i otkriva stiže li nam inflacija

18. Veljača 2021.

Poduzetnici s nestrpljenjem očekuju novi natječaj za dodjelu novca iz EU fondova, čiji točan datum raspisivanja još nije poznat, ali očekuje se da će biti u svibnju ili lipnju. Novac će biti namijenjen proizvodnji i opremanju proizvodnih pogona, u svrhu povećanja proizvodnih kapaciteta, a ukupna vrijednost koja će poduzetnicima biti na raspolaganju bit će 200 milijuna eura, odnosno 1,5 milijardi kuna. Taj bi natječaj, osim proizvodnih poduzeća, trebao obuhvatiti i dio poduzeća iz ICT sektora koja planiraju nova ulaganja u gradnju i opremanje poslovnih prostora odnosno stvaraju adekvatne uvjete za zapošljavanje novih zaposlenika, primjerice, računalnih programera. U ovotjednoj temi tjedna Aleksandra Brzić je saznala sve o nadolazećim sredstvima iz EU.

Koliko god zvučalo čudno u uvjetima usporene ekonomske aktivnosti i opće neizvjesnosti, sve su glasnije rasprave ekonomista o mogućnosti inflacije. Na nedavnoj videokonferenciji bivši američki ministar financija Larry Summers izrazio je bojazan da bi američki plan poticaja težak 1,9 bilijuna dolara, koji predsjednik Joe Biden pokušava progurati kroz Kongres, mogao prouzročiti ozbiljniji rast inflacije, a nobelovac Paul Krugman priklonio se većini ekonomista i međunarodnih institucija koji smatraju da inflacija u ovome trenutku nije relevantan problem. Je li inflacija na vidiku istražio je Vanja Figenwald.

Srebrenka Saks, članica Uprave DHL Internationala u razgovoru sa Željkom Laslavić je rekla da COVID-19 neće ubiti globalizaciju, nego će ubrzati njezin rast i transformaciju. Dodala je da će internetska kupnja biti rasprostranjenija, povećavat će se prodaja izravnim kupcima, a ostali maloprodajni kanali i industrije bit će poremećeni. E-trgovina iz temelja je promijenila cjelokupnu industriju pošiljaka i ekspresne dostave otkako se preusmjerila s čistog B2B fokusa na ispunjavanje zahtjeva povezanih s B2C-jem.

Pandemija je potaknula vlasnike malih tvrtki na traženje kupca za svoj biznis. Mnogi vlasnici malih i mikrotvrtki maštaju o prodaji, ali kupaca ni za lijek – sažetak je priče s, u Hrvatskoj nepostojeće, burze poduzeća u doba korone. O predatorima koji vrebaju male tvrtke piše Nikolina Oršulić.

Aleksandar Tešić analizirao je 10 zanimanja bez kojih se (sada) ne može. Struke koje su u ovo pandemijsko i potresno vrijeme došle pod povećalo javnosti, a o kojima nakon gotovo godinu dana suočavanja s ugrozama uglavnom znamo samo to da postoje i čime se otprilike bave.

Uz novi broj Lidera stiže i poseban prilog Najbolje od najboljeg u kojemu čitajte o digitalnim blizancima, inovacijama u vrijeme korone i najotpornijim tvrtkama koji ni pandemija ne može usporiti.

21. travanj 2024 10:46