Hrvatska
StoryEditor

Novi oblik ulaganja u alternativne klase imovine

22. Ožujak 2021.
Sašo Breitenberger, direktor P2P Finance
Piše:
PROMO
P2P FINANCE d.o.o., ‘fintech‘ poduzeće koje je upravitelj P2P PLATFORME, prve i jedine platforme za izravno odnosno uzajamno financiranje poduzeća u Hrvatskoj

P2P platforma jest online organizirano tržište na kojem se susreću poduzeća s viškom likvidnih sredstava koja žele sigurno, jednostavno i profitabilno uložiti svoj novac i ona kojima treba financiranje obrtnoga kapitala. Taj se oblik poslovanja u svijetu primjenjuje posljednjih 15-ak godina, a sličnih platformi ima više stotina. S pomoću P2P platforme ulagači mogu jednostavno i transparentno online plasirati sredstva u kvalitetna potraživanja i kratkoročne zajmove besplatnom registracijom i otvaranjem računa za trgovanje.

Disperzija rizika

Radi zaštite ulagača provodi se niz mjera upravljanja rizicima, pa tako u suradnji s poduzećem Bisnode P2P platforma omogućuje automatiziranu procjenu i praćenje kreditnih rizika u realnom vremenu. Novac se ulaže automatizirano, prema unaprijed definiranim preferencijama svakog ulagača, i u bilo kojem trenutku može se i povući ako nije plasiran.

Neplasirana sredstva ulagača nalaze se na računu za posebne namjene koji je izuzet od eventualnog ovršnog odnosno stečajnog postupka P2P platforme. Rizik se disperzira frakcijskim otkupom tražbina: ulagač definira maksimalnu dopuštenu izloženost svoga portfelja do svakog dužnika, a sve usluge poravnanja i namire transakcija pod kontrolom su P2P platforme. P2P FINANCE brine se za povrat odnosno naplatu plasiranih sredstava, koja su osigurana raznim instrumentima osiguranja, što ovisi o bonitetu primatelja financiranja.

Atraktivni prinosi

Ulagači na P2P platformi mogu ostvariti godišnje neto prinose od 5 do 12+ posto. Visina prinosa najviše ovisi o investicijskoj politici pojedinačnog ulagača odnosno odabranim kriterijima prema kojima se njihova sredstva plasiraju dalje u odgovarajuće tražbine. Prihvaćanje investiranja u tražbine nižega bonitetnog razreda automatski znači više očekivane prinose, ali i veći rizik, i obratno.

P2P FINANCE d.o.o. u vlasništvu je poduzeća BORZA TERJATEV d.o.o. iz Ljubljane, koje je od 2016. slovenskim pravnim subjektima putem P2P platforme omogućilo više od 240 milijuna eura obrtnih sredstava, a ulagačima ukupno više od 1,4 milijuna eura neto prinosa. Vjerujemo da će se slični rezultati ostvariti i u Hrvatskoj.

Posjetite P2P platformu na www.p2pfinance.hr i provjerite prinose na ulaganja.

19. travanj 2024 03:15