Hrvatska
StoryEditor

Novi strateški fokus HBOR-a - digitalizacija

12. Veljača 2020.
Tamara Perko, Predstavljanje Strategije poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za razdoblje 2020. – 2024. te preliminarnih rezultata poslovanja u 2019. godini.foto Ratko Mavar
Piše:
piše Edis Felić
[email protected]
Razvojem novih equity fondova želi se potaknuti njihov ulazak u vlasničke strukture kompanija, pogotovo one s poslovnim teškoćama i startupove. Procijenjena godišnja vrijednost takvih ulaganja je 120 milijuna eura

HBOR u slijedeće petogodišnje razdoblje (2020. – 2024.) ulazi s pet strateških smjernica poslovanja s ciljem razvoja konkurentnosti, izvoza i digitalizacije hrvatskoga gospodarstva. Rekla je to predsjednica Uprave Tamara Perko na konferenciji za novinare napomenuvši da su na strategiji radili zadnjih godinu i pol dana.

Poticanje razvoja tržišta vlasničkog i kvazivlasničkoga kapitala razvojem novih equity fondova želi se potaknuti ulazak fondova u vlasničke strukture kompanija, pogotovo one s poslovnim teškoćama i startupove, pri čemu je procijenjeno da je godišnja vrijednost takvih ulaganja 120 milijuna eura. Trenutačno postoje dva fonda – jedan je ESIF fond rizičnog kapitala osnovan sredinom prošle godine, koji se pokazao opravdanim jer je u samo šest mjeseci pristiglo više od 700 zahtjeva, a do sada je u 33 investicije uloženo 6,5 milijuna eura. U drugom fondu – CROGIP – namijenjenom za male i srednje te srednje kapitalizirane tvrtke za sada je ukupno prikupljeno 70 milijuna kuna, ali očekuje se da će doseći sto milijuna kuna.

Razvoj novih fondova, rekla je Perko, povezan je s još jednom zadaćom u sljedećem razdoblju – poticanjem konkurentnosti malih i srednjih poduzeća uz naglasak na inovacije, digitalnu transformaciju i industriju 4.0, a planiraju da će se u taj projekt uključiti i financijski posrednici.

Poticanje ekonomski i socijalno uravnoteženog i održivog regionalnog razvoja putem potpora slabije razvijenim područjima nastavak je dosadašnje politike HBOR-a, ali ono što je novo bit će poticanje socijalnog i demografskog razvoja s obzirom na to da je to jedan od najvećih problema u zemlji. I izvoznici će naći svoj interes, pogotovo oni s višom dodanom vrijednošću, jer se planira razvoj već postojećeg HBOR-ova programa osiguranja izvoza za poduzeća.

HBOR će u idućem razdoblju snažno poduprijeti i razvoj zelene energije, pogotovo u transportu i zgradarstvu te obnovljivim izvorima energije.

Član Uprave Hrvoje Čuvalo predstavio je poslovanje HBOR-a rekavši da je lani odobreno 5,8 milijardi kuna kredita, što je za tri posto više nego u 2018. Od toga je 88 posto novca usmjereno na investicije, prije svega malih i srednjih poduzetnika (89 posto), pri čemu je zamjetan rast investicija u infrastrukturu u odnosu na prethodno razdoblje (na 2,4 posto). (E. F.)

24. travanj 2024 17:05