Hrvatska
StoryEditor

Novi Zagreb pokriven 5G signalom

14. Srpanj 2020.
Konferencija za medije ”Hrvatski Telekom - vodeća mreža u Hrvatskoj”, Boris Drilofoto Ratko Mavar
HT nije smanjio investicije koje su ove godine iznosile oko milijardu i 600 milijuna kuna, a toliko je ukupno kompanija investirala i lani. Novinarima su se pohvalili i da je samo u ovoj godini, unatoč koronakrizi, 80 tisuća kućanstava prešlo na optičku infrastrukturu, što je 60 posto više nego prošle godine.

- Tijekom koronakrize prvi put je postalo jasno koliko su telekomunikacije važna za funkcioniranje društva, države i gospodarstva. Drastično je porastao podatkovni promet u svim segmentima, no, porastao je promet i u fiksnim mrežama, a velika većina poslovnih subjekata ne vraća se na stari način poslovanja. U mnogim tvrtkama dio ljudi dolazi na posao, dio obavljaju posao od kuće, a takav model poslovanja pokazao se dobrim za produktivnost, ali i zadovoljstvo zaposlenika, stoga je kvaliteta mreže vrlo važna – istaknuo u utorak na konferenciji za novinare Boris Drilo, član uprave zadužen za tehnologiju i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog telekoma (HT-a). Drilo je novinare obavestio i da je mreža HT-a, prema ocjeni korisnika, drugu godinu zaredom, dobila dvije Ookla nagrade. Jednu za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj, drugu za najbolju mobilnu porkivenost.

Novi Zagreb je pokriven 5G signalom, a unatoč koronakrizi, HT nije smanjio investicije koje su ove godine iznosile oko milijardu i 600 milijuna kuna, a toliko je ukupno kompanija investirala i lani. Novinarima su se pohvalili i da je samo u ovoj godini, unatoč koronakrizi, 80 tisuća kućanstava prešlo na optičku infrastrukturu, što je 60 posto više nego prošle godine.

- U posljednje dvije godine u modernizaciju mobilne mreže uloženo je oko dvije milijarde kuna, a upravo zahvaljujući tim investicijama imamo mrežu i bazu spremnu za uvođenje 5G tehnologije. Ove smo godine uspjeli u 4G frekvencijskom području primjeniti tehnologiju kompatibilnu sa petom generacijom mobilnih telefona. Za pravi 5G čekamo novi frekvencijski pojas koji će biti dodijeljen tijekom 2021. godine. Konkretno, u suradnji sa Ericsson Nikolom Teslom napravili smo 5G u 4G frekvencijskom pojasu, prvo na području Samobora, a potom smo to proširili i na cijelo područje Novog Zagreba. No od toga u ovom trenutku ne treba puno očekivati jer brzine nisu povećane, ali je po prvi puta primijenjen 5G radijski protokol – rekao je Drilo.

Prvu 5G testnu baznu postaju u Hrvatskoj HT je implementirao je još u ožujku 2019. godine, a do danas je implementirano 20 pilot baznih postaja na području Samobora, Zagreba, otoka Krka i Osijeka. Intenzivno se radi na testiranju funkcionalnosti i performansi 5G tehnologije i pripremi za komercijalni rad kada bude dodijeljen potreban radio frekvencijski spektar. Drugim riječima, još uvijek se ne može zatražiti aktivacija 5G-a, jer prije toga HAKOM treba donijeti regulativu koja će dopustiti da se postojeće frekvencije koriste za 5G mrežu.

Na novinarsko pitanje trebaju li korisnici biti zabrinuti zbog uvođenja 5G mreže i brojne kontroverze koje se oko toga u javnosti pojavljuju Drilo je odgovorio da ne postoje nikakvi dokazi da je 5G štetna za zdravlje ljudi, te da je došlo vrijeme da se ta tehnologija može sigurno implementirati.

- Opasnost od 5G-a ne postoji, ali mjere opreza moraju se poštivati – zaključio je Drilo, dodavši da se razvoj mreže intenzivira kroz daljnja ulaganja u 5G tehnologiju i optičku infrastrukturu.

20. travanj 2024 05:22