Hrvatska
StoryEditor

Obitelj Kuček: Međimurci vole uređene vrtove, pa je Stella florisu lakše preživjeti pandemiju

03. Kolovoz 2020.
Mladen, Zvonimir i Saša Kuček
Nakon izbjegličkog lutanja na koje je početkom 90-ih krenula iz Banje Luke, obitelj Kuček skrasila se u Čakovcu i osnovala rasadnik Stella floris. Otac i dvojica sinova uspješno posluju već gotovo trideset godina, prodaja u rasadniku iz godine u godinu povećava se, ali većina biljaka završi u projektima uređenja okoliša, dvorišta, parkova i drvoreda

Rasadnik Stella floris iz Čakovca uzgaja stotinu vrsta ukrasnog bilja, grmlja, drveća, ruža, trajnica i cvijeća različitih veličina i oblika. Sa svojim soliternim i jedinstvenim primjercima, velikim biljkama, niskorastućim, stupolikim, kuglastim, zimzelenim i listopadnim pogodnima za različite prostore i namjene, Stella floris se u 21 godinu postojanja uspjela održati unatoč izazovima u djelatnosti i općem poslovnom okružju.

Tvrtku i rasadnik osnovao je Zvonimir Kuček sa sinovima Sašom i Mladenom, a iako im se prodaja u rasadniku iz godine u godinu povećava, najveći dio bilja, kaže Saša, odlazi kroz uslugu, odnosno, projekte uređenja okoliša, dvorišta, parkova, drvoreda, što i je, zapravo, njihova temeljna djelatnost. Usluge uređenja i održavanja, od planiranja, projektiranja do realizacije čine tako i najveći dio poslovnih prihoda. Saša ističe da su opstali zahvaljujući stalnoj optimizaciji u svim segmentima poslovanja i to brižljivim vođenjem troškova, inzistiranjem na komparativnim prednostima, stručnom, profesionalnom pristupu te kvaliteti rada.

Sezonsko jamstvo

Ekspeditivni su, brzo se odazivaju na pozive i nude potpunu uslugu, a stranka u rasadniku može vidjeti biljke i odabrati što želi.

– Mi onda izabrano integriramo u rješenje uz naše kreacije, sugestije i prijedloge koristeći se višegodišnjim iskustvom, stručnosti i znanjem. Prijedlog rješenja prezentiramo uz računalnu simulaciju i procjenu troškova. Uz kvalitetno odrađen posao dajemo i garanciju za sve što posadimo. Zaista nastojimo nuditi optimalan proizvod, odnosno najbolju kvalitetu za najmanju moguću cijenu, jer smo itekako svjesni da od zadovoljstva naših kupaca i korisnika usluga zavisi naša budućnost. Cijena rada koja uključuje snimanje terena, planiranje, izradu računalne simulacije prijedloga te realizaciju kreće se između 20 posto i 40 posto vrijednosti biljnog materijala i naši klijenti znaju da je to vrlo isplativa investicija zbog stručnosti i kvalitete našeg rada. Osim toga, na sve što mi posadimo dajemo garanciju jednu vegetativnu sezonu, tj. mijenjamo posušeno u tom roku – opisuje Saša.

Od izbjeglištva do rasadnika

Začeci Stelle floris nalaze se u godinama prije 1990. kada je Zvonimir Kuček kao magistar agronomije vodio tvrtku za uređenje i održavanje okoliša u Banjoj Luci, gdje su živjeli do početka Domovinskog rata. Sašin brat Mladen uzgajao je ruže i gladiole, radio s biljem u Nizozemskoj i Sloveniji, a Saša je diplomirao na Ekonomskom fakultetu i profesionalno igrao rukomet. Nakon izbjegličkih godina i privremenog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj i Češkoj vratili su se, udružili snage i počeli uređivati dvorišta u Međimurju, rekao je Saša.

– Budući da je bilo neophodno imati skladište za biljni materijal i opremu, kupili smo 5000 četvornih metara na jugu Čakovca i osnovali rasadnik. Otac je glavni projektant i nadzornik, brat vodi rasadnik, a ja sam odgovoran za ekonomske stvari. Ingerencije i aktivnosti nam se prepliću, jer i brat vodi radove na terenu, a i ja radim na izradi projekata i računalnih simulacija. Odlično surađujemo, strateške odluke donosimo zajednički, dogovorno. U našem rasadniku najtraženije su, pak, biljke koje tvore 'žive ograde' i 'zelene paravane' kao što su lovor višnje, fotinije, čempresi, tuje, a pojedinačno se najviše traže jako dekorativne vrste poput japanskih javora i japanske vrbe ili ruža stablašica – objašnjava Saša.

Okoliš se čuva i uređenjem

Svoju ponudu stalno nastoje obogatiti novim vrstama osluškujući želje i potrebe kupaca, uz to prate ponudu na europskom tržištu, pa Saša tvrdi da su prema asortimanu vodeći u regiji. Egzotične vrste iz tropskih krajeva i mediteransko bilje koje ne uspijeva u kontinentalnoj klimi ne drže u rasadniku.

– Biljke su neizostavni dio našeg okružja i čovjeku su jako važne. Udišu ono što mi izdišemo, izdišu što mi udišemo, žive, rastu i ugibaju, traže pažnju i njegu, koju potpuno zaslužuju jer dekorirajući određeni prostor čine našu životnu okolinu ne samo ljepšom nego i ugodnijom, dakle kvalitetnijom. Osim toga, živimo u vrijeme kada je očuvanje čovjekove životne sredine najaktualnije, a jedan od prvih koraka u očuvanju našeg okoliša i njegovo je uređenje, pri čemu upravo biljke igraju veliku ulogu – smatra Saša.

Njihove stranke uglavnom iznesu svoje razmišljanje, zahtjeve i želje u vezi s uređenjem, a oni ih nastoje poštovati i integrirati u prijedlog rješenja poštujući pravila struke, istaknuo je. Osim određenih estetskih i funkcionalnih pravila i zahtjeva, naglašava, stvar je ukusa hoće li stranka biti zadovoljna izgledom okućnice, tako da uvijek vode računa o željama stranaka i udovoljavaju njihovim zahtjevima.

'Plivanje' u koronakrizi

I Stelli floris koronakriza je uzrokovala znatno smanjenje prodaje i prihoda u ožujku i travnju, no trenutačno stanje je mnogo bolje. Naime, napominje Saša, upravo im je posebnost njihova posla, rad na terenu, vani, pod vedrim nebom, omogućila da ipak funkcioniraju i odrađuju posao, uza sve neophodne mjere opreza i zaštite. Prošle su godine imali oko 1,6 milijuna kuna prihoda, što Saša ocjenjuje znatnim povećanjem u odnosu na prethodnu godinu, ponajprije zbog nekoliko investicija koje su imale njihove stranke koristeći se sredstvima iz fondova Europske unije.

– Povećanje prihoda iskoristili smo da uložimo u proizvodnju nekih vrsta bilja, doradili smo sustav zalijevanja u rasadniku, a dio smo uložili u zadovoljstvo naših djelatnika povećanjem neto plaće. U prvih pet ovogodišnjih mjeseci uprihodili smo oko 500.000 kuna, što je zadovoljavajuće s obzirom na koronakrizu. Ona je potaknula veći interes putem weba, ali bogatstvo boja i oblika u našem rasadniku ipak privlači najviše ljubitelja bilja. Utjecaj pandemije na gospodarstvo svakako se prelijeva na sve privredne subjekte, pa tako i na nas. Srećom egzistiramo i poslujemo u regiji u kojoj ljudi imaju jaku naviku, tradiciju i kulturu održavanja lijepog okoliša i uređenih dvorišta. Prebrodili smo već jednu veliku ekonomsku krizu, stoga vjerujem da ćemo i dalje imati što raditi – nada se Saša.

Pažljivo planiranje prihoda

S obzirom na to da je posao sezonski, a ovise i o vremenskim uvjetima, prema Saši neophodno je brižljivo planirati prihode i rashode, gotovo svakodnevno, jer su troškovi poslovanja veliki, pri čemu prihode nije moguće samo tako povećati, jer je posao radno intenzivan te postoje i biološke granice. Događalo se, rekao je, da prosinac, siječanj i veljaču uopće nisu mogli raditi, a kako je u lipnju, srpnju i kolovozu mogućnost sadnje smanjena skoro potpuno, u pola godine zapravo je neophodno zaraditi dio i za ostatak godine kada imaju uglavnom održavanje, košnju, prihranu i zaštitu.

– Davanja državi su prevelika i previše opterećuju poslovanje. Porezi, prirezi i doprinosi na plaće toliki su da onemogućuju povećanje plaća radnicima, što sve ima multiplikativni negativni efekt na cijelo gospodarstvo. A u Stella florisu osim nas trojice trenutačno je zaposleno još šest djelatnica i djelatnika. Iako nije jednostavno naći nekoga tko je spreman na klizno radno vrijeme, terenski i fizički rad te očekivanu pedantnost u poslu, imali smo sreću i našli smo vrijedne i predane djelatnike. Troje od njih s nama je gotovo od samih početaka – istaknuo je Saša, ujedno i uspješni rukometni trener koji je čak 25 rukometnih sezona 'odradio' u nizu.

20. travanj 2024 10:12