Hrvatska
StoryEditor

Objavljena je prva regulativa Europske unije za ‘crowdfunding‘ platforme

27. Listopad 2020.

Uredba o crowdfundingu te povezane izmjene Direktive MiFID II (tzv. crowdfunding paket), finalizirane tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, objavljene su u službenom glasilu Europske unije 20. listopada 2020. Riječ je o Uredbi koja je izravno primjenjiva u državama članicama te stupa na snagu 20 dana nakon objave u službenom glasilu, s rokom primjene od 10. studenoga 2021., navodi se u priopćenju.

Uredba o crowdfundingu predstavlja prvi put uniformirani, izravno primjenjivi set pravila za pružatelje usluga skupnog financiranja koji imaju poslovni nastan na području Europske unije, a odnosi se na pružatelje usluga skupnog financiranja koje je temeljeno na pozajmljivanju (engl. lending based) ili na stjecanju vlasničkih udjela (engl. equity based). Uredba se ne primjenjuje na ostale vrste skupnog financiranja, kao što je ono temeljeno na nagradama, donacijama ili kada se kao vlasnici projekta pojavljuju fizičke osobe – potrošači.

Navedeni propisi dio su projekta Unije tržišta kapitala koji ima za cilj olakšati pristup novim izvorima financiranja. Naime, Uredbom se otvara mogućnost za prekogranično djelovanje platformi za skupno financiranje, a time i prikupljanje kapitala od puno većeg broja ulagatelja. Također, usklađuju se minimalni zahtjevi koje pružatelji moraju ispuniti kada djeluju na matičnom tržištu i u drugim državama članicama. Cilj je Uredbe i povećati pravnu sigurnost kroz zajednička pravila o zaštiti investitora, unutar jedinstvenog europskog tržišta.

Uredbom se regulira pitanje odobrenja za rad i nadzor rada takvih platformi, pitanje zaštite klijenata, transparentnosti i promidžbenih sadržaja u vezi s pružanjem usluge skupnog financiranja, bonitetni zahtjevi, uloga nacionalnih nadzornih tijela te koordinacija od strane Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) te se propisuju administrativne mjere i sankcije.

Odredbe Uredbe primjenjuju se na sve pružatelje usluga skupnog financiranja bez izuzetaka za platforme koje nemaju prekograničnu aktivnost. Uredbom su pokrivene ponude projekata koje se nude na platformi uz ograničenje u visini do pet milijuna eura na razini svih ponuda jednog vlasnika projekta u unutar 12 mjeseci. Poduzetnicima se otvaraju mogućnosti prikupljanja kapitala i putem prodaje udjela u društvima ograničene odgovornosti koji će trebati zadovoljiti određene uvjete prenosivosti dok će potencijalni ulagatelji i putem usluga individualnog upravljanja portfeljem zajmova dobiti priliku ulaganja u zajmove poduzeća. Investicijskim društvima i kreditnim institucijama licenciranim prema Zakonu o tržištu kapitala bit će dozvoljeno obavljanje usluga skupnog financiranja u skladu s odredbama Uredbe, zbog čega dolazi do izmjena Direktive MIFID II, a kako bi se izbjegla primjena dvostrukih pravila na pružatelje tih usluga te osigurali ravnopravni uvjeti između svih sudionika.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) bila je intenzivno uključena u rad na prijedlogu Uredbe i Direktive još od veljače 2019., a stručnjaci HANFA-e vodili su tim zadužen za pregovore za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te su finalizirali tehničke trijaloge i osigurali potvrdu političkog sporazuma čime je potvrđena finalna verzija Uredbe i pripadajuće Direktive.

Sljedeći koraci su izrada sekundarnih propisa kojima će se detaljnije razraditi odredbe Uredbe.

Dokumenti su dostupni ovdje - Prijedlog Uredbe i Prijedlog Direktive.

U državama članicama u kojima već postoje nacionalni propisi kojima je regulirana usluga skupnog financiranja predviđeno je prijelazno razdoblje usklađivanja sa spomenutom Uredbom do 10. studenoga 2022. godine.

25. travanj 2024 12:01