Hrvatska
StoryEditor

Odabrani najbolji radovi na natječaju ‘Štedi, štedi jer energija puno vrijedi‘

17. Lipanj 2021.
Tijekom svibnja brojni su osnovnoškolci i srednjoškolci crtežom ili slikom s popratnom ekološkom pričom, porukom, pjesmom, zagonetkom ili vicem upozoravli na važnost štednje energije. Nije bilo lako odabrati najbolje sudionike natječaja koji su organizirali udruga ‘Lijepa Naša‘ i tvrtka Prvo plinarsko društvo

Gašenjem svjetla kad nikoga nema u prostoriji i vađenjem iz utičnica punjača mobitela i prijenosnih računala ako su napunjeni štedi se energija. Račun za grijanje može se smanjiti ako se temperatura spusti za bar jedan stupanj i spuštanjem roleta po noći, a hladnjak neće trošiti dodatnu energiju za hlađenje ako nije dugo otvoren. Televiziju i računalo treba ugasiti ako se njima ne koristimo i štedjeti vodu dok peremo zube ili se tuširamo…

Kako bi se ovakvim primjerima osnovnoškolce i srednjoškolce potaknulo na razmišljanje i osviještenost o energetskoj učinkovitosti i očuvanju prirodnih resursa, osmišljen je natječaj 'Štedi, štedi jer energija puno vrijedi' u kojem su djeca i mladi iz ekoškola u Hrvatskoj pokazali znanje i dali svoje savjete o malim navikama kojima čuvamo energiju i okoliš. Natjecatelji su tijekom svibnja trebali osmisliti crtež ili sliku s popratnom ekološkom pričom, porukom, pjesmom, zagonetkom ili vicem kako bi zabavno i poučno upozorili na važnost štednje. Najbolji od njih dobit će vrijedne nagrade.

Veliki odaziv učenika

Natjecatelji su bili podijeljeni u tri kategorije: osnovne škole od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda te srednje škole. U svakoj od njih dodijelile su se nagrade za tri najkreativnija rada. Pobjednici u svakoj kategoriji osvojili su prijenosna računala i godišnju pretplatu na časopise Smib za niže razrede osnovnih škola, Meridijani za više razrede osnovnih škola te National Geographic za srednjoškolce. Škole nagrađenih učenika dobit će dar u vrijednosti od 5000 kuna. Nagrada je mogla uključivati ono što je školi potrebno za daljnje ekološko obrazovanje, primjerice kupnju nekog uređaja, opreme, programa ili izleta za učenike. Natječaj su organizirale udruga 'Lijepa Naša' i tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD).

– Na natječaj 'Štedi, štedi jer energija puno vrijedi' pristiglo je 485 učeničkih likovnih i literarnih radova iz 65 osnovnih i srednjih ekoškola iz cijele Hrvatske. Oduševljeni smo velikim odazivom učenika i željom da predstave stečeno znanje o energetskoj učinkovitosti kreativnim likovnim i literarnim radovima. Tema je bila energetska učinkovitost, čemu ekoškole posvećuju mnogo pozornosti. To je jedan od razloga velikog broja prijava jer je učenicima ta tema bliska, samo su trebali znanje i vještine te već naučeno​ pretočiti u radove – ocijenila je Anita Štetić, koordinatorica ekoškola u udruzi 'Lijepa Naša'.

Odaziv učenika ovoga je puta bio zapravo rekordan jer udruga nikada do sada nije imala više prijava na neki natječaj. Pri tome su učenici pokazali iznimnu kreativnost u radovima, vizualno i tekstno, te veliko znanje o temi.

Od vrtića do fakulteta

U sklopu ekoškola djeca postaju ekoveleposlanici koji svojim radovima potiču druge da steknu bolje navike. Natječaj je proveden u hrvatskim ekoškolama s certifikatom prema međunarodnom programu po kojem su sadržaje o zaštiti okoliša uključile u redovito obrazovanje. Međunarodne ekoškole provode odgoj i obrazovanje o okolišu počevši od dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, škola za djecu s posebnim potrebama do fakulteta, a u Hrvatskoj je udruga 'Lijepa Naša' nacionalni koordinator ekoškola. Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE) osmislila je međunarodni program kao odgovor na UN-ovu konferenciju 1992. koji se službeno počeo provoditi dvije godine poslije u Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji. Danas u svijetu postoji 49.000 ekoškola u šezdesetak država.

Udruga 'Lijepa Naša', najveća ekološka udruga u zemlji, osnovana je 1990., a poznata je i izvan hrvatskih granica te je službena predstavnica Hrvatske u FEE-u. Ujedno je nacionalna koordinatorica i voditeljica programa 'Plava zastava' u Hrvatskoj i certificiranja/nagrađivanja smještajnih kapaciteta 'Zeleni ključ'. Njezini su projekti i 'Dani kruha' te ekokviz 'Lijepa Naša'.

Domaći i strani partneri

​PPD je danas jedan od najvažnijih subjekata na hrvatskome plinskom tržištu, na kojem ostvaruje od 35 do 40 posto svojih prihoda od prodaje, a ostalih od 60 do 65 posto prihoduje od trgovine u inozemstvu. Osnovan je prije dvadeset godina i u stopostotnom je vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA) koja posljednjih godina intenzivno radi na diverzifikaciji svoga poslovanja.

PPD je najveći hrvatski uvoznik prirodnoga plina sa sjedištem u Hrvatskoj, u Vukovaru, i tvrtkama u Mađarskoj, Švicarskoj, Italiji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini iz kojih posluje diljem Europe. Nakon dvadeset godina rada izrastao je u PPD grupu koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji i Italiji.

Pristup najvažnijim tržištima

​PPD posluje na europskim tržištima prirodnog plina zahvaljujući profesionalnom i iskusnom timu sa sjedištem u Zagrebu, Luganu u Švicarskoj te u Budimpešti u Mađarskoj. Kombinirajući znanja o logistici, financiranju, rizicima i usklađenosti, izravno pristupa najvažnijim veleprodajnim tržištima na kojima se trguje bilateralno, na burzama i različitim brokerskim platformama osiguravajući kratkoročnu, srednjoročnu i dugoročnu opskrbu.

Trgovanjem na najlikvidnijem europskom čvorištu plina TTF-u i preko granica u regiji, primjerice u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Češkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, tvrtka prepoznaje prilike i realizira trgovinu među tim tržištima na zajedničkom europskom tržištu prirodnog plina. Registrirana je na plinskim burzama: CEGH-u, CEGH CZ-u, TTF-u, PDV-u, BGH-u i BRM-u. PPD iz godine u godinu​ povećava količinu trgovanja u skladu sa strateškim ulaganjima i njegov je cilj pružiti visokokvalitetnu, fleksibilnu i pouzdanu uslugu poslovnim partnerima. Uz dugogodišnje iskustvo u upravljanju tokovima prirodnog plina, optimizaciji kapaciteta i skladištenju kupcima nudi strukturirane proizvode po mjeri. 

Sadržaj nastao u suradnji s PPD-om.

18. travanj 2024 15:43