Hrvatska
StoryEditor

Odisej i dinamička SWOT analiza 

15. Listopad 2019.
Helga Pattart-Drexler

Svi poznajemo zahtjevno Odisejevo putovanje o kojem je pripovijedao grčki pjesnik Homer u svom čuvenom djelu “Odiseja”. Na putu kući superheroj grčke mitologije morao je svladati razne prepreke, uključujući kanibale, morska čudovišta, čarobnicu s opasnim napitkom, Kiklopa i mnoge druge. Mnogi se rukovoditelji kada danas koriste tradicionalne alate za upravljanje osjećaju jednako poput Odiseja. 

Helga Pattart-Drexler, voditeljica izvršnog obrazovanja na WU Executive Academy i Michael König, viši predavač na Odjelu za strategiju i inovacije na WU-u, detaljnije su razmotrili zašto je tvrtkama potrebna svestranost i primjena razumnog planiranja u vrijeme neizvjesnosti. Također su razmotrili koje je poteze Odisej mogao povući u Odiseji da je već tada imao priliku koristiti suvremene alate poput strateškog predviđanja.   

U čuvenom epskom spjevu koji se sastoji od 24 knjige Homer opisuje lutanja grčkog heroja Odiseja koji je u svojem nastojanju povratka kući dugi niz godina morao svladavati prepreku za preprekom. Sve te opasne avanture uvijek iznova skreću Odiseja s puta, dok kod kuće njegova žena mora odbijati mnoštvo udvarača željnih njegovog prijestolja.   

Spremite se za budućnost: obratite pozornost na signale i reagirajte na vrijeme
Mnogi se rukovoditelji danas osjećaju poput Odiseja, neugodna iznenađenja skreću ih s pomno planiranog puta. U doba digitalne transformacije neizvjesnost je uvijek prisutna. „Odiseja je prekrasna pripovijest koja kroz lekcije govori kako se nositi s takvom vrstom neizvjesnosti. 

To dovodi menadžere do jednog pitanja: mogu li nam strateški alati pomoći u izbjegavanju lutanja i stalno mijenjanju smjerova? Tijekom priče Odisej uči na vlastitim greškama kao što je slučaj pretjerane samouvjerenosti u borbi s Kiklopom. Kako bi sa svojim ljudima pobjegao iz špilje, on ga zasljepljuje vrućom motkom i istovremeno riskira njihove živote,“ izjavio je Michael König, viši predavač na Odjelu za strategiju i inovacije WU-a. Učenje iz grešaka, primjećivanje signala i reagiranje na vrijeme – sve su to odlike koje menadžeri i danas moraju posjedovati. 

Prošlost, sadašnjost i budućnost jednako su važne 
Odisej vjerojatno ne bi u potpunosti mogao izbjeći svoje zahtjevno putovanje, ali učenje iz vlastitog iskustva i primjena predviđanja – biti korak ispred kako bi se izbjegla neposredna opasnost – mogli su mu pomoći izbjeći opasnosti i skretanja s puta. Isto se odnosi i na tvrtke. Dosadašnji uspjesi ne jamče trijumf u budućnosti. 

Pravi put koji ste jučer odabrali može vas već sutra odvesti u slijepu ulicu. Zbog toga je važno podjednako uzeti u obzir prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali, koji se alati mogu koristiti u tu svrhu? Oslanjanje na popularnu statičku SWOT analizu kao dio strateškog upravljanja često je nedovoljno.

Ova se metoda koristi za primjenu strateških mjera i temelji na snagama, slabostima, prilikama i prijetnjama. „Ali tada zapisujete samo ono što vidite,” upozorava König. Umjesto toga, dinamička SWOT analiza je učinkovitiji alat koji, između ostalog, omogućuje provjeru snaga i slabosti u odnosu na budući razvoj događanja. U tu svrhu morate gledati dalje od onoga što je trenutno relevantno. Morate razmotriti buduće izazove i analizirati kolika je vjerojatnost njihovog pojavljivanja i u kojoj će mjeri utjecati na tvrtku. To će vam pomoći u osmišljavanju vjerodostojnih scenarija za budućnost. 

- Svi bi rukovoditelji trebali ulagati u strateško predviđanje kako bi se bolje pripremili za buduće promjene  - slaže se Helga Pattart-Drexler, voditeljica izvršnog obrazovanja na WU Executive Academy. Budući da se tvrtke ne mogu pripremiti za sve izvanredne situacije, postaje sve važnije prijevremeno prepoznati i analizirati signale.

Na primjer, uvidjeti kako granice između različitih industrija nestaju i da se konkurencija može pojaviti iz potpuno različitih sektora. Drugi primjeri uključuju preispitivanje o učincima tehnološkog napretka ili što će se dogoditi nakon naglog pada cijena. Nadalje, Pattart-Drexler spominje citat predsjednika velikog njemačkog proizvođača automobila.

- Nikad se nije ostvario scenarij na način na koji smo ga predvidjeli. Ali kada je bilo potrebno donijeti odluku, sveobuhvatno planiranje učinilo nas je fleksibilnim, učinkovitim i brzim  neovisno o ishodima koji su se mogli dogoditi - kaže Pattart-Drexler.

Kad zbog uspjeha postanemo arogantni
Kako bi se odvijala Odiseja u slučaju da je Odisej imao na raspolaganju suvremene alate za strateško upravljanje? Je li mu strateško predviđanje moglo pomoći u bržem dolasku kući? To bi ovisilo i o njegovom stavu. Vraćajući se pobjednički iz trojanskog rata, Odisej se smatrao savršeno spremnim za budućnost. No, zapravo se morao suočiti sa posve različitim opasnostima i preprekama, kao što i danas vrijedi za mnoge tvrtke koje su zbog prošlih uspjeha postale arogantne. 

Ovo je najveća barijera, izjavio je Michael König. Naftna industrija najbolji je primjer kako dosadašnji uspjeh može zaslijepiti tvrtke pred budućim izazovima. Dodatni je problem činjenica da menadžeri u vremenima nesigurnosti često koriste iste alate koji su se pokazali uspješnim u vremenima sigurnosti. Na raspolaganju danas imaju više podataka nego ikada prije, ali to bi ih također moglo dovesti u zabludu. Prema gospodinu Königu, problem nije u velikim, već u malim podacima, podacima koje ne znamo. 

- Rukovoditelji moraju prihvatiti budućnost koja može izgledati potpuno drugačije od današnjice. Moraju biti sposobni donijeti alternativne odluke na strukturiran način  - dodaje Helga Pattart-Drexler. 

Gospodin König misli da u osnovi prvi redak Odiseje u kojem se Odiseja naziva „čovjekom koji je mnogo lutao” govori sve: „O junaku mi kazuj, o Muzo, o prometenom onom koji se mnogo naluto. Michael König dodaje da se ovdje se radi o razumijevanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti – vještini koju bi trebali posjedovati svi rukovoditelji kako bi bili spremni za neizvjesna vremena.

Za rukovoditelje koji strahuju od odlaska u poslovnu Odiseju, Michael König daje tri preporuke koje savršeno sažimaju sve rečeno:
-    Ne bojte se budućnosti.
-    Bez obzira koliko podataka imamo na raspolaganju, ne možemo predvidjeti budućnost.
-    Zabavite se planirajući budućnost, ali imajte na umu kako će sve biti drugačije od zamišljenog. 

Trebalo bi nas ohrabriti to što je Odisej, unatoč neočekivano dugom putovanju i svim učinjenim pogreškama, ipak uspio doći kući, svojoj obitelji i na svoje prijestolje. Upravo onako kako će se tvrtke, koje su dobro pripremljene za buduće događaje, suočiti sa sretnim krajem. 

20. travanj 2024 18:03