Hrvatska
StoryEditor

Optimapharm preuzima španjolski Syntax for Science S.L.

12. Studeni 2020.
Gordana Gregurić Čičak, predsjednica Uprave Optimapharma

Optimapharm, hrvatska kompanija koja radi u u vrlo propulzivnoj CRO (clinical research organization, op. a. organizacija za klinička istraživanja) industriji, uskoro će preuzeti Syntax for Science S.L., jednu od top 5 španjolskih CRO-a tvrtki s punom uslugom. Ovo je novost na svom LinkedIn profilu objavio Igor Čičak, koji je zajedno sa suprugom Gordanom Gregurić Čičak i osnovao Optimapharm.

- Sada već vodeća neovisna organizacija za klinička istraživanja u Europi, Optimapharm će još više uspostaviti svoju prisutnost na ključnim europskim tržištima Španjolske i Portugala te proširiti svoj profil usluge nudeći cjelovite usluge i vlastite mogućnosti za naše klijente biofarmaceutskih proizvoda širom svijeta. I dalje ćemo nuditi vrhunske profesionalne usluge i konkurentne troškove po najvišim industrijskim standardima, uz dodatak pružanja šireg spektra usluga za naše klijente - stoji u priopćenju koje je objavio Čičak.

Optimapharm je već najavljivao svoje poslovne težnje, a u tome ih od ove godine prati i američki fond za upravljanje imovinom The Rohatyn Group (TRG), specijaliziran za ovaj dio Europe. Taj je fond ove godine otkupio je udjel u Optimapharmu od drugog fondfa, fonda AMC Capital IV u vlasništvu austrijske kompanije Mezzanine Management koja i u vlasništvo hrvatske kompanije kako bi je financirala u akvizicijama. Prvi val širenja je već iza njih, prošle godine preuzeli su švicarsku CRO tvrtku Genotex, a prije toga češki MKS Research, a sad je očigledno uslijedio drugi kojim će si otvoriti puno veća tržišta, što je i bio cilj.

Inače, CRO industrija u svijetu godišnje okreće milijarde i milijarde dolara, a prema procjenama stručnjaka uskoro bi godišnji promet tog sektora mogao dobiti još jednu znamenku i krenuti putem bilijuna. Tržište je to koje ne staje, globalni rast je godišnje od 10 po 15 posto, pa poznavatelje cijele industrije ne čudi da je uz mudro upravljanje hrvatski Optimapharm rastao čak i više, po stopi od 40 posto godišnje. Prihodi su, kada je poslovanje u Hrvatskoj u pitanju, a prema pisanju Poslovne Hrvatske, u prošloj godini iznosili gotovo 80 milijuna kuna, a godinu prije iznosili su 55,3 milijuna kuna.

22. travanj 2024 05:17