Hrvatska
StoryEditor

OptimoRoute dobio je najveću startup investiciju u Hrvatskoj ikada, pogledajte zašto

17. Veljača 2020.
Tim OptimoRoute

Američki investicijski fond Prelude Ventures nedavno je uložio šest i pol milijuna dolara u startup OptimoRoute, tvrtku hrvatskog inženjera Marina Šarića. OptimoRoute ima samo jedan proizvod, radi se o sustavu za optimizaciju ruta, a Šarić ističe da je proveo godine razvijajući iz nule algoritme i tehnologiju optimizacije ruta koja je daleko ispred onoga što nude najjači etabilirani igrači. Pritom je iskoristio godine iskustva iz Silicijske doline gdje je došao raditi za Google kad je još bio mala i ne baš poznata tvrtka.

Rijetko je koji hrvatski startup odjednom dobio milijunsku investiciju, primjerice Photomath je dobio šest milijuna dolara, a OptimoRoute šest i pol. Tko je investirao u vaš startup i kakav potencijal investitor vidi u OptimoRouteu?

image
Marin Šarić

- Naša tvrtka OptimoRoute razvija sustav za optimizaciju ruta koji pomaže tvrtkama s terenskim radnicima da prošire poslovanje i povećaju prihode kroz pojačanje produktivnosti. Takve tvrtke su svuda oko nas: svi smo čekali da nam dođu instalirati kabelsku, popraviti plin ili dostaviti namještaj. Kroz naše optimalno isplanirane rasporede i vožnje značajno se smanjuju troškovi vezani uz satnice, vozila, gorivo i samim time tzv. ugljični otisak. Naš novi investitor, Prelude Ventures je najjači fond u Silicijskoj dolini za investicije u niskougljičnu ekonomiju, tj. tehnologiju koja se bori protiv globalnog zatopljenja. Identificirali su OptimoRoute kao tvrtku koja će imati ogroman utjecaj na globalno tržište softvera za optimizaciju ruta teško oko 45 miljardi dolara i pomoći drugim tvrtkama da bolje posluju, više zarade, a istovremenu znatno manje zagađuju. Vrhunski fondovi u Silicijskoj dolini za tzv. investiciju Serije A poput naše, traže jak osnivački tim, tehnologiju koja je godinama ispred konkurencije, te eksplozivan godišnji rast prihoda i korisnika od minimalno 100 posto. Investiraju gotovo isključivo u tvrtke u okolici San Francisca, dakle u Silicijskoj dolini, nešto malo u New Yorku i Bostonu, a vrlo rijetko negdje drugdje. Stoga je dobiti investiciju iz Zagreba, kao da smo prošli kroz ušicu igle. Od samih početaka, OptimoRoute smo pozicionirali na sjevernoameričko tržište koje je najzahtjevnije, ali i četvrtina svjetske ekonomije. Ako tamo uspijete, ostalo je, kako bi Amerikanci rekli, ‘domaća zadaća’.

U što ćete investirati dobiveni novac?

- Prvenstveno ulažemo u širenje prodaje, te okupljanje najjačih i najtalentiranijih inženjera, menadžera proizvoda, konzultanata, marketinških stručnjaka, specijalista za prodaju.... Hrvatska ima daleko iznadprosječne informatičare koji nižu iznimne uspjehe na svjetskim natjecanjima. U rijetkoj smo prilici ponuditi im da rade na nekim od najizazovnijih problema u informatici, u pravom visokotehnološkom startupu s pedigreom Silicijske doline, kojega koristi stotine tvrtki. Oko 90 posto naših klijenata su iz sjeverne Amerike, dok se preostali nalaze u više od 20 zemalja svijeta.

Kako će ova investicija utjecati na razvoj tvrtke i kakav rezultat očekujete?

- Iako smo pretežito u Hrvatskoj, imamo kalifornijske ambicije. Želimo potpuno preuzeti tržište softvera optimizacije ruta od tvrtki koje su u tome desetljećima i nastaviti ostvarivati eksponencijalan rast prihoda i korisnika.

Koliko OptimoRoute ima proizvoda i tko su vam klijenti?

- OptimoRoute ima jedan jedini proizvod, sustav za optimizaciju ruta. U osnovi, unesete narudžbe koje sadrže lokacije na koje vaši zaposlenici trebaju nešto dostaviti ili servisirati. Sustav uzme u obzir kompletnu cestovnu mrežu, vrijeme putovanja, radno vrijeme zaposlenika, cijenu rada i goriva, kapacitet vozila, dostupnost mušterija itd., te proizvede rute i rasporede po kojima se obavi najveća moguća količina posla, a da se istovremeno najmanje vozi i čeka. Vaši klijenti znaju kad su vaši zaposlenici na putu i kad će doći, a vi cijelo vrijeme imate detaljan taktički uvid u cijelu situaciju. Imamo velike i male korisnike: od plinovoda koji prolazi kroz sedam američkih država kojeg održava 300 tehničara, velikog dostavljača voća i povrća sa 160 kamiona po cijelom Teksasu, do malih dostavljača zdrave hrane, cvjećara koje ne znaju što bi bez nas kad je Valentinovo, servisera kućanskih aparata i slično.

Koliko sad imate zaposlenih i hoćete li otvoriti nova radna mjesta?

- Trenutačno imamo 20-ak zaposlenih, zapošljavamo i dalje sve one koji nas uvjere u svoje vrhunske sposobnosti i motiviranost jer želimo zadržati visoke kriterije.

Gdje je sjedište OptimoRoutea i ima li urede po svijetu?

- Kao i svaki drugi startup iz Silicijske doline, OptimoRoute Inc je američka tvrtka sa sjedištem u državi Delaware, dok je OptimoRoute d.o.o. hrvatska tvrtka kći u kojoj je većina zaposlenih. Nalazimo se u Zagrebu, na Trgu kralja Tomislava, a prisutni smo i u Kaliforniji i New Jerseyu. 

24. travanj 2024 13:40