Hrvatska
StoryEditor

Osnovan alternativni investicijski fond CRO Value Fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi

18. Lipanj 2021.
investicije investicijski fondovi

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) doneseno je rješenje o osnivanju zatvorenog alternativnog investicijskog fonda s privatnom ponudom kombinirane investicijske strategije CRO Value Fond, kojim će upravljati društvo Maverick Wealth Management d.o.o. iz Zagreba.

Riječ je o vrsti fonda kojima je dozvoljeno ulagati u širi spektar imovine, primjerice u poduzeća koja nisu na tržištu kapitala, a kojima je potrebna dodatna investicija i razvoj poslovanja. Nisu namijenjeni svim ulagateljima, ali zbog svoje strukture ulaganja i interesa profesionalnih i institucionalnih ulagatelja mogu biti dobar alternativni izvor financiranja za poduzeća. U zemljama s razvijenijim sektorom nebankovnih financijskih posrednika alternativni fondovi značajni su financijeri rasta i razvoja dijela poduzeća, te su važan dodatak bankovnom financiranju, a nastoje svojim ulagačima podizati vrijednosti poduzeća u koje ulažu.

CRO Value Fond raspolagat će ciljanom imovinom od milijardu kuna (uz mogući maksimalni iznos do milijardu i pol kuna), a glavni ulagači su mirovinski fondovi. Fond će ulagati u kapital malih, srednjih i velikih poduzeća i u toj ulozi utjecati na poboljšanje njihovog poslovanja kroz primjerice jačanje upravljačkih kompetencija i uvođenje operativnih unapređenja. Prema pravilima Fonda, projektno financiranje podrazumijeva i financiranje razvoja novih proizvoda i tehnologija, financiranja za kapitalne izdatke, širenja ili restrukturiranje poslovanja poduzeća.

Ujedno, fond će do 40% posto svoje imovine moći ulagati i u jačanje građevinske infrastrukture putem javno-privatnog partnerstva, što ga čini prvim takvim fondom na hrvatskom tržištu.

Na današnjoj sjednici odobreno je između ostalog i objavljivanje ponude za preuzimanje društva SUNCE HOTELI d.d., od strane društva EAGLE HILLS ZAGREB REAL ESTATE d.o.o.

Također, odobren je i prospekt u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem obveznica na uređeno tržište kapitala društvu M SAN GRUPA d.o.o., ukupnog nominalnog iznosa do najviše 200 milijuna kuna. Obveznice će biti denominirane na iznos od jedne kune, s fiksnom godišnjom kamatnom stopom.

Uz navedeno donesen je i Pravilnik o minimalnom sadržaju plana oporavka društava za osiguranje i društava za reosiguranje te još nekoliko rješenja. 

24. travanj 2024 14:09