Hrvatska
StoryEditor

Ostali smo u Hrvatskoj, bavimo se proizvodnjom i unatoč svim izazovima nismo požalili

09. Srpanj 2021.
Siniša Anđelić, Monika Prović i Oliver Vuco Poduzetnički kafić, proizvodnja u Dalmaciji, Promocija BB

Godine sakupljanja dokumentacije, nerazumijevanje institucija, borba s velikim igračima,  plasman proizvoda na tržište, učenje na vlastitim pogreškama, kretanje kroz šumu pravilnika i propisa, izgradnja baze znanja, apliciranje za EU potpore... samo je dio onoga što su proživjeli i danas žive  dalmatinski proizvođači. 

Oliver Vuco (CEO Draco), Siniša Anđelić (LAB Split Pivovara), i Monika Prović (Vinarstvo Prović), su proizvođači iz Dalmacije koji su u četvrtak gostovali na  Poduzetničkom kafiću u prekrasnom ambijentu MediLS-a u Splitu na temu: Tko i što proizvodi u Dalmaciji?  Njihova iskustva i priče moderirao je novinar N1 i ujedno uspješan maslinar i vinar Rade Županović.

Oliver Vuco, čelni čovjek Draco branda već 13 godina uspješno vodi firmu koja je iz obiteljske trgovine izrasla u lidera na području hidroizolacije u Hrvatskoj. Došavši u Draco, njegova misao vodilja je bila da uvoz, odnosno trgovina nije najbolje rješenje za to poduzeće i da sami moraju započeti s proizvodnjom.

Rekao sam kolegama: Stvorimo sami nešto što će ostati generacijama iza nas  i u tome smo uspjeli - rekao je Vuco te naglasio kako su pomoću UHY Savjetovanja uspjeli povući sredstva iz fondova za proizvodni proces, opremanje laboratorija,  marketing i informatizaciju.

Slučajni poduzetnik i proizvođač piva, kako sebe naziva Siniša Anđelić, opstaje jer stalno nešto otkriva i uči. Vlasnik je prve splitske craft pivovare - LAB Split pivovare, za njegovog Barbu nema tko u Dalmaciji i šire nije čuo, a san mu je život van ureda. Došao je u Hrvatsku ostaviti traga, a najviše vremena troši radeći za državu, pokušavajući ovladati brojnim zakonima, propisima i zastarjelim pravilnicima o pivu. 

Direktorica obiteljske boutique vinarije Vinarstvo Prović iz doline Neretve Monika Prović kazala je kako se posljednjih 10 godina dogodilo veliko “proljeće'' dalmatinskog vinarstva, dobrim dijelom zahvaljujući i dostupnim sredstvima EU. Smatra kako je najvažnije imati posložen poslovni model od proizvodnje do prodaje i odgovarajuću podjelu rada u timu, a za daljnji uzlet cijelog sektora bit će potrebna jača suradnja i složnost dalmatinskih vinara.

Puno je toga što proizvođačima otežava posao u Hrvatskoj, ali isto tako se svi slažu kako problemi ne mogu biti opravdanje, već se treba uhvatiti u koštac sa stvarnošću i stvoriti nešto novo i dobro. 

Ovo je bio drugi od ukupno osam planiranih Poduzetničkih kafića, koji se održavaju u sklopu EU projekta “STech Standard - Poduzetništvo na dlanu”.  Organizator je Poduzetnički akcelerator Split, a svrha ovih družena su edukacije i povezivanja malih i srednjih poduzeća (MSP).

23. travanj 2024 17:16