Hrvatska
StoryEditor

Otvorena prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj vrijedna 325 milijuna kuna

19. Studeni 2019.
Svečano otvorena prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj - Velika 1foto Maks Petković
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave turske grupacije MB Holding Muharrem Balat danas su svečano otvorili prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj. Geotermalna elektrana u Cigleni kraj Bjelovara - Velika 1 snage 16,5 MW -  investicija vrijedna 325 milijuna kuna, ujedno je i najveća elektrana u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom.

Svečano otvorenje elektrane okupilo je brojne uzvanike politike i gospodarstva, među kojima su bili direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) Maja Pokrovac kao izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Nj. E. veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, voditelj projekta Velika 1 Dragutin Domitrović, kao i predstavnici HEP-a, Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), Grada Bjelovara, županije, izvođača radova.

Geotermalna elektrana Velika 1 u punoj je proizvodnji od ožujka 2019. godine i električnom energijom opskrbljuje gotovo cijeli Bjelovar. Njezinim pokretanjem otvoreno je deset radnih mjesta u lokalnoj zajednici, a tijekom gradnje koja je trajala dvije godine na elektrani je radilo 15-ak domaćih kompanija. Osnovna tehnologija elektrane proizvod je talijanskog Turbodena, a od ukupne vrijednosti investicije više od 68 posto isporučeno je u materijalima, opremi ili uslugama domaćih dobavljača i izvođača.

- Ovakav projekt može se samo graditi uz puno entuzijazma i ulaganja. Činjenica da je uloženo više od 300 milijuna kuna govori o tome koliko su investitori vjerovali u projekt i koliko je ovaj tim stručan. Hrvatskoj je u interesu svaki kW i upravo zato ovakvi projekti moraju imati širu podršku. Ovaj projekt je i dokaz kako je Republika Hrvatska zemlja primjer u smislu poticanja razvoja novih, čistih izvora energije te primjene novih znanja u cilju dobroga upravljanja prirodnim resursima. Naš je zadatak uspostaviti okvir koji će potaknuti investitore na ulaganja kako bi nam potencijali obnovljivih izvora energije dugoročno donijeli korist i stvorili temelj energetske održivosti", istaknuo je ministar Ćorić. Dodao je kako očekuje da će MB Holding u narednom razdoblju iskazati interes za daljnje sastanke i nove projekte. "Sasvim sigurno će daljnjem rastu i razvoju tih projekata, ali i razvoju drugih projekata obnovljivih izvora energije, doprinijeti premijski model natječaja koji se očekuje sljedeće godine - istaknuo je izaslanik premijera te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Energetski potencijal geotermalnih izvora je nesumnjivo velik, naglasila je izaslanica predsjednice RH i direktorica OIEH Maja Pokrovac.

- Hrvatska može razviti stotine MW i mogla bi se čak vratiti na kartu proizvođača turbina te domaćim resursima i tehnologijama nametnuti u Europi. Postoji veliki izvozni potencijal. Kao potvrda našeg znanja i spremnosti svjedoči i činjenica da susjedna Mađarska, koja isto tako ima jaki geotermalni potencijal, do sada ima jednu geotermalnu elektranu od 3,5 MW. Ovo je dokaz da se možemo nametnuti kao centar razvoja u ovoj regiji - smatra Pokrovac.

Muharrem Balat, predsjednik Uprave MB Holdinga, kompanije koja je u Turskoj izgradila pet geotermalni elektrana, izrazio je zadovoljstvo Velikom 1 te se osvrnuo na prednosti ulaganja u geotermalne izvore.

- Mi smo u Turskoj izgradili pet elektrana koje i dalje vrlo dobro rade, a nadamo se da ćemo isto napraviti i u Hrvatskoj. Geotermalna energije ima brojne prednosti, drugačija je od ostalih izvora obnovljive energije jer može proizvoditi energiju tijekom 24 sata svih 365 dana u godina. Ako su dobro projektirane i pravilno održavane, geotermalne elektrane mogu dugi niz godina proizvoditi električnu energiju i to je njihova najvažnija značajka. Također, riječ je o proizvodnji energije koja ne emitira ugljik u okoliš i zadovoljava potrebe ovog energetskog doba. Geotermalna energija je vrlo rizična grana za ulaganje i ima značajne troškove, ali spremni smo i dalje ulagati u Hrvatskoj - poručio je turski investitor.

Voditelj projekta Dragutin Domitrović proveo je kroz osnovne karakteristike elektrane koja opskrbljuje električnom energijom tri četvrtine Bjelovara.

- Velika 1 ima ugovor o otkupu električne energije s HROTE-om sklopljen na 10 MW, što odgovara prosječnoj potrošnji energije oko 29 tisuća hrvatskih kućanstava. Kako su geotermalne elektrane bazni proizvođači električne energije, ona se u mrežu isporučuje neovisno o vremenskim uvjetima i dobu dana. Od ožujka ove godine, otkad je Velika 1 u punoj proizvodnji, isporučeno je više od 55 GWh električne energije - istaknuo je Domitrović.

Kompanija MB Holding planira nastavak ulaganja u Hrvatskoj te su već krenuli u razvoj novog projekta - geotermalne elektrane kod Legrada, očekivane neto snage 19,9 MW. Nadaju se da će u budućim elektranama omjer domaćih i stranih dobavljača i izvođača biti još povoljniji u korist domaćih kompanija.

- Vjerujemo da je, s obzirom na bogat geotermalni potencijal kontinentalne Hrvatske, Velika 1 tek prva od mnogih - poručio je Domitrović.

 

23. travanj 2024 13:49