Hrvatska
StoryEditor

Ovaj pametni grad na jednostavan način uvodi red u odvoz otpada - mogu li hrvatski gradovi naučiti nešto?

25. Veljača 2020.
Gijon iz zraka

Smeđi spremnici za biootpad načičkali su se zagrebačkim ulicama kao gljive poslije kiše. Isti stil rasta zaprijetio je i iznosima na računima za odvoz smeća svim stanovnicima metropole. Plan je doživio veliki fijasko. Dvije tisuće kilometara zapadnije, Gijón, gradić u Biskajskom zaljevu koji još nema ni približno toliko smeđih kanti ni kontejnera, može zagrebačkim gradskim vlastima očitati lekciju.

- U nekim četvrtima već smo počeli uvoditi smeđe kontejnere za organski otpad. Treba vremena i budžeta da bismo ih postavili svugdje u gradu, i trebat će nam za to nekoliko godina. No, već sada, da bi otvorili kontejnere, građani Gijóna moraju koristiti pametnu karticu - kaže Laura González Méndez zadužena za razvojne projekte Gijóna, koja će 17. ožujka sudjelovati na Liderovoj konfereciji Smart Cities 2020

Nova inovativna i održiva rješenja za pametne gradove i one koji to tek žele postati potražite na 5. konferenciji Smart Cities koja će se održati 17. ožujka u Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Prijavite se na vrijeme! 

Građani Gijóna prisiljeni su svoje smeće bacati pametno jer otvaranjem spremnika za otpad uz pomoć pametne kartice ne ostavlja prostor za anonimnost i podjelu odgovornosti. Budući da građanska kartica omogućuje pristup, ali i identificira bacače otpada, podaci se mogu koristiti kako bi se nagradila dobra ili kaznila neprimjerena ponašanja.

- Postoje manje grupe onih koji se opiru identificiranju ili kojima nije jasno što treba baciti u koji kontejner, ali građani su sve svjesniji potrebe za održivim i odgovornim ponašanjem - priča komunikacijska stručnjakinja koja je pomogla u ostvarivanju brojnih pametnih rješenja u gradu.

Unatoč dobroj praksi izmiče im dostizanje cilja EU da se 50 posto komunalnog otpada reciklira. Gijón je sada na razini španjolskog prosjeka, na 27 posto. Stoga su takve mjere neophodne. No, ono što je ključno, akcije oko savjesnijeg gospodarenja otpadom građani neće osjetiti na svojim leđima.

- Umjesto podizanja cijena, inicijativa doprinosi smanjenju troškova. Gospodarenje otpadom je skupo. Problem je što ljudi ne recikliraju ispravno i kontaminiraju kontejnere. Karticom možemo ograničiti vrijeme kada su kontejneri otvoreni, tako da možemo učinkovitije upravljati uslugama odvoza otpada i imati manje kamiona za odvoz koji kruže gradom - pojasnila je González Méndez.

Cijeli intervju s Laurom Gonzalez Mendez pročitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera. 

18. travanj 2024 19:57