Hrvatska
StoryEditor

Marinko Došen: Ove godine očekujemo pad prihoda od oko 25 posto i sukladno tome prilagodili smo svoje planove

07. Rujan 2020.
Marinko Došenfoto Ratko Mavar
Lider je, kao i svake godine, objavio ekskluzivnu publikaciju 1000 najvećih u kojoj detaljno analiziramo poslovanje najvećih kompanija u Hrvatskoj. U toj smo publikaciji anketirali čelne ljude najvećih kompanija u Hrvatskoj. Donosimo njihove kolumne, a ovu je napisao Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika

U ovim je okolnostima neprimjereno uspoređivati prošlu i ovu poslovnu godinu. Naša kompanija uzastopno u zadnjih pet godina bilježi rast i prošle smo godine ostvarili najbolje poslovne rezultate u povijesti. Ove godine zasigurno nećemo ostvariti planirano jer zbog više sile su proizvođači automobila, a samim time i mi, bili primorani zaustaviti svoju proizvodnju.

Stoga ove godine očekujemo pad prihoda od oko 25 posto i sukladno situaciji prilagodili smo svoj plan investicija, racionalizirali troškove i poduzeli smo sve potrebne mjere u cilju održavanja likvidnosti. Izazovna je godina pred nama i vanjski su nas utjecaji uvelike usporili u svojim razvojnim planovima, ali odlučno i ustrajno kročimo naprijed.

Kriza uzrokovana pandemijom značajno je pogodila automobilsku industriju, ali unatoč negativnim rezultatima naši kupci nastavljaju sa svojim aktivnostima i planovima vezanim za proizvodnju novih ili redizajniranih modela vozila. Mnoge države provode niz mjera kako bi pomogle kompanijama pogođenim krizom, a ujedno se nude i potpore kojima se želi stimulirati kupnja automobila. Trebat će neko vrijeme za oporavak same industrije, ali ova je kriza donijela ubrzane transformacije koje dugoročno zasigurno donose značajna poboljšanja.

Korona je značajno utjecala na cjelokupno svjetsko gospodarstvo, a ovo je zasigurno jedan od najvećih udara na ekonomiju Hrvatske. Godina još nije završila i ne znamo kako će se epidemiološka situacija razvijati dalje, ali gospodarski će oporavak zasigurno trajati. Planovi će se zasigurno mijenjati i usklađivati s obzirom na situaciju, ali o njima je još prerano govoriti. Ukoliko situacija bude povoljna, već u sljedećoj godini očekujemo blagi oporavak.

18. travanj 2024 16:40